Afbeelding
Foto:

WERELDMISSIEDAG 23 en 24 OKTOBER

Parochie heeft aandacht voor de kerk in Guinee

Op Wereldmissiedag wordt aandacht besteed aan de kerk in landen die minder vaak in de belangstelling staan. Dit jaar is dat de kerk in Guinee. Guinee ligt in West-Afrika, aan de Atlantische Oceaan tussen Guinee-Bissau en Sierra Leone. Het land heeft twaalf miljoen inwoners en is zes keer zo groot als Nederland.

De geschiedenis van de kerk van Guinee is jong. De eerste bisschop kwam in 1959 en was een Zwitser, bisschop Maillat. Hij besteedde veel aandacht aan de opleiding van catechisten. Dit zijn leken die na hun opleiding optreden als assistent van een missionaris en onder andere het godsdienstonderwijs verzorgen. 

Dictator Sékou Touré zette in 1967 alle buitenlandse missionarissen het land uit. Ook raakte de katholieke gemeenschap veel van haar bezittingen kwijt. In de bisdommen en parochies waren geen leidende figuren meer. Maar dankzij de catechisten nam de katholieke gemeenschap zelf haar lot in handen, kon overleven en zelfs sterker worden.

In de laatste 25 jaar is de situatie voor de kerk veel verbeterd. Vicaris-generaal Jean-Marie Guemou, vertelt: ,,Toen ik hier twintig jaar geleden aankwam, had de stad Zérékoré één parochie. Nu zijn het er vier en de kerken zitten vol. De kerk houdt zich ook bezig met onderwijs, gezondheidszorg en hulp aan de armen.

In alle kerken wordt komend weekend gecollecteerd voor de kerk in Guinee. Missio Den Haag, NL65 INGB 0000 0015 66.