Op een weiland tussen de Schijndelsedijk en de Schijndelseweg wil Henk Vervoorn een complex met circa negentig goedkope appartementen bouwen.
Op een weiland tussen de Schijndelsedijk en de Schijndelseweg wil Henk Vervoorn een complex met circa negentig goedkope appartementen bouwen. Foto: Albert Stolwijk

MGD kan wat hulp gebruiken, Boxtel start proef met Esch bouwplan

Algemeen Boxtel Oost (c) Esch (c) Nieuws (c)

Normaal gesproken regelt de gemeente de bestemmingsplanprocedure voor een bouwproject. Maar bij wijze van proef mag Esschenaar Wim Sterks dit traject zelf uitvoeren voor de realisatie van twee levensloopbestendige woningen. Hiermee wil Boxtel onderzoeken of bouwplannen toch sneller van de grond komen, ondanks de personele onderbezetting.

Dat de afdeling Ruimtelijke Ordening handjes tekort komt is bekend. Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel draait het team RO van ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij momenteel op halve kracht. Sterks vertelde vorige week in deze krant dat zijn plannen voor het bouwen van twee levensloopbestendige woningen in zijn achtertuin aan De Langvelden maar niet van de grond komt. Het contact met de ambtenaren verloopt moeizaam gaf hij aan. 

Volgens de gemeente krijgen momenteel alleen bouwprojecten waar prioriteit aan is gegeven een inhoudelijke reactie. ,,Aan alle overige plannen wordt nu niet gewerkt. Alle initiatiefnemers zijn hierover persoonlijk geïnformeerd. Bij het prioriteren maken we inhoudelijke afwegingen en kijken naar de beschikbare capaciteit”, aldus de woordvoerder.

PILOT

Om de gemeente wat te ontlasten vroeg de Esschenaar daarom of hij zelf dan een bureau in mocht schakelen om de bestemmingsprocedure te doorlopen. De gemeente bevestigt die afspraak met Sterks: ,,Het college heeft zijn initiatief aangewezen als pilot waarbij alle werkzaamheden door een extern bureau worden verricht. Bij andere dossiers gebeurt dit nu niet.”

Of deze proef een vervolg krijgt, is nog niet bekend. ,,Eerst worden de ervaringen geëvalueerd voordat we hierin eventuele vervolgstappen zetten”, aldus de zegsvrouw. Die benadrukt dat deze werkwijze niet geheel nieuw is: ,,Voor de meeste projecten geldt dat een groot deel van het werk door derden wordt gedaan. De gemeente heeft vooral een toetsende rol.”

GEEN CAPACITEIT

Onlangs kwam ook Boxtelaar Henk Vervoorn met het idee om de gemeente te ontlasten. Voor de bouw van negentig appartementen aan de Schijndelseweg stelde hij voor om zelf een stedenbouwkundige visie op te laten stellen en de voorbereidingen te treffen voor de aanpassing van het bestemmingsplan. Dat werd toen door wethouder Wim van der Zanden afgewezen omdat de stukken altijd onafhankelijk beoordeeld moeten worden voor er een bestuurlijk besluit volgt. Daar is volgens de bestuurder nu geen capaciteit voor.

Of de proef met het project van Sterks een succes wordt, is nog de vraag. Hij gaf aan dat ook het door hem ingeschakelde bureau geen contact krijgt met de verantwoordelijken van de afdeling RO...

OP DE FOTO: Niet alle initiatiefnemers van bouwprojecten kunnen externe hulp inschakelen. Henk Vervoorn kreeg nul op het rekest toen hij dit voorstelde voor de bouw van een appartementencomplex op een weiland tussen de Schijndelsedijk en de Schijndelseweg. (Foto: Albert Stolwijk).