De ansichtkaart die inwoners van de gemeente Boxtel deze week in de brievenbus kregen om mee te denken over de omgevingsvisie. (Foto: eigen collectie).
De ansichtkaart die inwoners van de gemeente Boxtel deze week in de brievenbus kregen om mee te denken over de omgevingsvisie. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Vrije Tribune: Bereikt Boxtel het Walhalla?

Algemeen Boxtel Oost (c) Centrum-Breukelen (c) Esch (c) Lennisheuvel (c) Liempde (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Nieuws (c) Selissenwal (c)

Door: Joost van der Pluijm

Het is pompen of verzuipen voor de gemeente Boxtel. Het kleine schip is te zwaar beladen met taken en er is daarvoor te weinig geld en personeel. Voormalig minister Plasterk zei het al in 2013. Om de zwaardere lading aan te kunnen zijn grotere, robuuste 100.000-plus-gemeenten nodig. 

De kleine bootjes hebben te weinig laadvermogen voor zo’n zware vracht en te weinig kracht om snelheid te maken. Dat heeft in 2016 geleid tot een gemeentelijke fusiegolf. Die fusieboot werd gemist en Boxtelse stuurlui dachten beter met een eigen, flexibele koers te kunnen doorvaren, met een ambtelijk verbindingslijntje met Gestel: het is geen succes gebleken. 

Aan tekort aan stuurlui ligt het niet. In de Boxtelse stuurhut is het drukker dan ooit met een burgermeester en liefst vijf wethouders. Het kleine Boxtelse schip piept en kraakt al jaren en het ene na het andere financiële gat moet worden gedicht, terwijl er telkens weer nieuwe gaten blijken te zijn. Wordt 3,6 miljoen bezuinigd, moet er wel 1,4 miljoen extra naar MijnGemeenteDichtbij. Te weinig kracht om snelheid te maken: grote vertraging in bouw- en uitvoeringsplannen. Er moet flink gehoosd worden en alles wat enigszins gemist kan worden, gaat overboord, tot de prullenbakken en heggen aan toe. In Boxtel heet dat mooi ‘kerntakendiscussie’.

Boxtelaren mogen bij de stuurhut wel hun dromen kenbaar maken over het Walhalla, en meedenken over toekomstscenario’s voor een omgevingsvisie 2040, de zoveelste visie. Mooi die stip aan de horizon, maar de vaart is eruit. De grote schepen met een sterke motor varen voorbij en Boxtel vist achter het net.

Boxtelaren vragen mee te dromen over een duurzaam (Boxtels) Walhalla, prima. Droom in de stuurhut dan ook eens mee over een groter, robuuster fusieschip met Sint-Michielsgestel en wellicht andere buurgemeenten, die in hetzelfde schuitje zitten. Beide dromen zijn nodig om het Walhalla te bereiken, en anders blijft het niet meer dan een visioen.

OP DE FOTO: Inwoners van de gemeente Boxtel kregen deze week een ansichtkaart in de brievenbus met de vraag om mee te denken over de toekomst van Boxtel. (Foto: eigen collectie).