Het inzamelen van afval valt duurder uit dan de gemeente Boxtel had ingeschat. (Foto: Jan Hermens).
Het inzamelen van afval valt duurder uit dan de gemeente Boxtel had ingeschat. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

Afval inzamelen kost fors meer, inhuur vuilnismannen valt duur uit

Algemeen Milieu & Duurzaamheid (c) Nieuws (c)

Afvalinzameling- en verwerking kost de gemeente Boxtel in 2021 fors meer dan begroot. Het budget van 3,9 miljoen euro wordt naar verwachting met een kleine drie ton overschreden. Ruim een derde van die extra kosten komt door extra inhuur van vuilnismannen. Boxtel vraagt Milieu Service Brabant (MSB) sinds dit jaar om twee tot zes arbeidskrachten per week en dat loopt in de papieren.

Tot begin 2021 zette de gemeente beladers in van de WSD. Het sociaal werkbedrijf gaf echter aan niet voldoende mensen te kunnen leveren. De WSD’ers hebben volgens de organisatie ‘werkzaamheden met een beter perspectief voorhanden’. Boxtel schakelt sindsdien op oproepbasis vuilnismannen in van MSB. Eigenaar Henk Wagenaars: ,,We leveren tussen de twee en zes mensen. Ook valt er wel eens een chauffeur in als dat nodig is.”

Met de inhuur bij MSB zijn de uurtarieven ten opzichte van de mensen van de WSD gestegen. Dit betekent ongeveer 100.000 euro meer aan kosten dan ingeschat.

MEER TROEP

De beladers vormen overigens niet de enige oorzaak van de budgetoverschrijding, zo blijkt uit een financiële tussenstand van het college van B en W over begrotingsjaar 2021. De verbranding van restafval is in zijn algemeenheid duurder geworden. Tel daarbij op dat Boxtelse huishoudens de voorbije jaren, waarschijnlijk door corona, flink meer afval in de grijze kliko hebben gegooid. Was die hoeveelheid in 2019 nog 119 kilo, een jaar later liep dat op naar maar liefst 150. 

Het aantal kilo’s troep over dit jaar is nog niet bekend, maar het ligt in de lijn der verwachting dat dit louter is toegenomen. Naar schatting loopt de rekening die verband houdt met corona op tot zo’n 110.000 euro. Er was al 60.000 euro extra budget vrijgemaakt, maar dan blijft er nog een gat van een halve ton over.

DIESEL

Verder zijn er nog enkele kleinere lasten, zoals het aanpassen van software in de vuilniswagens en de brandstof van de containerwagen voor de milieustraat. Voorheen werd de diesel uit een ander potje betaald, maar sinds dit jaar staat de benodigde 20.000 euro geboekt onder de noemer afval. De vloeistofdichte vloer van de milieustraat moet voor circa 75.000 euro worden opgeknapt, maar dat bedrag betaalt Boxtel in zeven jaar af.

OP DE FOTO: Afvalinzameling- en verwerking is belangrijk, anders zou het binnen de kortste keren een bende zijn. Daar weten ze in het Italiaanse Napels alles van. Maar afval verwerken is ook duur. De rekening is voor de burger. (Foto: Jan Hermens).