Overvolle prullenbakken. Met name in de zomer leveren ze klachten op. Het college van B en W overweegt nu om een aantal bakken weg te halen. B en W onderkennen het risico op meer zwerfafval. (Foto: Jan Hermens).
Overvolle prullenbakken. Met name in de zomer leveren ze klachten op. Het college van B en W overweegt nu om een aantal bakken weg te halen. B en W onderkennen het risico op meer zwerfafval. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

Stelling: ‘Openbare afvalbakken zijn overbodige luxe’

Algemeen Milieu & Duurzaamheid (c) Nieuws (c)

Elke zomer ontvangt de gemeente Boxtel meldingen over uitpuilende afvalbakken op straat, vaak met afval ernaast. Desalniettemin oppert het college van B en W in zijn bezuinigingsvoorstellen voor de nieuwe begroting om een nog onbekend aantal openbare vuilnisbakken weg te halen. Dat scheelt werk voor de mensen van sociaal werkbedrijf WSD en betekent minder kosten.

Het weghalen van de prullenbakken zorgt volgend jaar naar verwachting voor een bezuiniging van 36.000 euro. Een bedrag dat in de twee jaren daarna wellicht oploopt naar 60.000 euro. Hoeveel bakken er momenteel verspreid over de gemeente staan en hoeveel en welke er zouden moeten verdwijnen, vermeldt de lijst met bezuinigingsvoorstellen niet. De gemeente wil er desgevraagd geen nadere informatie over geven omdat het voorstel nog moet worden uitgewerkt, geeft een woordvoerder aan.

Die uitwerking vindt echter pas plaats als de raadsfracties met de huidige begroting hebben ingestemd. Of zij wél weten wat de details van het voorstel zijn, is onbekend. Mocht de gemeenteraad het voorstel níet overnemen, zal zij zelf met een alternatief moeten komen om dezelfde kostenreductie te bewerkstelligen.

Manager Mike van Oosten van WSD geeft aan nog niets gehoord te hebben over een bezuiniging op het legen van de prullenbakken. ,,Wij weten niets over het openbreken van ons langdurig contract met de gemeente Boxtel.”

PUTAKKER

B en W erkennen dat het weghalen van afvalbakken kan leiden tot meer vuil op straat. De SP stelde onlangs vragen over troep in de groenstrook langs de Putakker in de wijk Munsel naar aanleiding van een buurtenquête. Troep en verruigd groen kunnen ongedierte lokken. Bij de sloot langs de Putakker zijn meerdere keren ratten waargenomen, meldde de SP. Het college wil onderzoeken of extra snoeien en maaien het probleem verhelpt. De sloot wordt nu eens per jaar schoongemaakt, de nabijgelegen hondenuitlaatstrook vaker. 

Het zwerfafvalprobleem speelt lang niet alleen in de Putakker, maar op meer plaatsen in Boxtel. Niet voor niets krijgt de gemeente wekelijks vijftien meldingen binnen. De socialisten stellen voor om er niet één keer per jaar, maar doorlopend aandacht op te vestigen. De suggestie om mensen te stimuleren zelf in hun wijk rommel te prikken, spreekt het college aan. Dat gebeurt in Selissenwal al onder de noemer Foetsie. ,,We verwelkomen graag meer vrijwilligers die letterlijk de handschoen oppakken”, aldus B en W.

Door het bezuinigingsvoorstel van het college van B en W om een aantal openbare afvalbakken te schrappen, is de redactie tot de volgende stelling gekomen:

‘Openbare afvalbakken zijn overbodige luxe’

Praat mee onderaan dit artikel.

OP DE FOTO: Overvolle prullenbakken. Met name in de zomer leveren ze klachten op. (Foto’s: Jan Hermens).

Deze prullenbak zat gisteren zichtbaar overvol. Er ligt al het een en ander naast. Die rommel wekt ergernis. De gemeente Boxtel doet naar eigen zeggen haar best de bakken vaak genoeg te legen. (Foto: Jan Hermens).