Bouke Goudsmits met de Kanjerketting. Die is belangrijk voor haar. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Bouke Goudsmits met de Kanjerketting. Die is belangrijk voor haar. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

JRL houdt sponsorloop voor zieke schoolgenoot Bouke (17)

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Sport & Gezondheid (c)

De tussenstand is 3.400 euro, maar de teller loopt nog. 770 leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum nemen morgen, vrijdag 22 oktober tussen 12.30 en 16.30 uur deel aan een sponsorloop op de atletiekbaan van Marvel aan de Voetboog. Ze zamelen geld in voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Waarom dit doel? Om leerlinge Bouke Goudsmits een hart onder de riem te steken. Ze kreeg in juni te horen dat ze lymfleklierkanker heeft.

,,De chemo slaat aan en Hodgkin, een ander woord voor lymfklierkanker, is heel goed te behandelen”, vertelt Bouke (17). ,,De ziekte komt snel, maar de prognose is heel positief. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik volledig genees.”

De leerlinge van 6 vwo, afkomstig uit Haaren, kreeg de schrik van haar leven toen bleek dat ze kanker had. ,,Ik had een bultje in mijn nek en ging ermee naar de huisarts. Deze stuurde me naar huis met het advies het in de gaten te houden. Het was volgens haar arts waarschijnlijk een allergische reactie of vetbult.”

Toen het bultje bleef groeien, ging Bouke terug en werd ze meteen doorverwezen. ,,Alles ging toen in sneltreinvaart en binnen twee weken startte mijn behandeling. Wat dat inhoudt? Ik krijg in totaal zes chemokuren, waarvan ik er inmiddels drie achter de rug heb. De eerste twee waren erg zwaar, de andere vier relatief licht.”

KANJERKETTING

Hoewel, Bouke kent tijdens haar chemokuur de nodige klachten. ,,Ik ben erg moe, soms misselijk en mijn hoofd voelt als een rommeltje. Elke chemoronde duurt vier weken, inclusief de herstelweek. Tijdens die week probeer ik een aantal keren naar school te gaan. Morgen vindt de sponsorloop plaats. Tijdens mijn herstelweek.”

Om uitleg te geven over haar genezingstraject, toont Bouke haar zogenaamde kanjerketting. ,,Je zou denken dat ik dat kinderachtig zou vinden, maar het is voor mij de tijdlijn van mijn behandeling. Elke kraal heeft een eigen betekenis: de oranje staan voor de dagen dat ik chemo had, de groene voor een slechte dag en de roze voor een goede dag. De ketting is waardevol, net als het werk van het ziekenhuis.”

Bouke vervolgt: ,,Ik wilde me daarom heel graag inzetten voor het Prinses Máxima Centrum omdat het zorgpersoneel daar echt heel belangrijk werk doet én volledig afhankelijk is van donateurs. Ik word er als mens behandeld, er is altijd een luisterend oor, iedereen is gelijkwaardig en de sfeer en het interieur zijn huiselijk. Ik krijg mijn chemo in een relaxte stoel in een fijne ruimte en op de dag dat ik zin had in frietjes, werden deze voor mij gebakken.”

Toen gymdocent Mark Don het idee voor een sponsorloop opperde, was de scholiere dan ook meteen enthousiast. ,,Het wordt groots aangepakt. Er staan een frietkar en een deejay. De helft van de verkoop van friet en snacks gaat naar het Prinses Máxima Centrum én 770 leerlingen lopen mee.”

Onder deze leerlingen zijn veel jaargenoten van Bouke. ,,Ze willen mij hiermee een hart onder de riem steken en dat vind ik heel tof. Zelf meelopen kan ik nu niet, maar ik ga iedereen aanmoedigen!”

OP DE FOTO: Bouke Goudsmits met de Kanjerketting waarvan iedere kraal een belangrijke betekenis heeft voor haar. (Foto: Bas van den Biggelaar).