Het waterinfiltratiesysteem onder het hofje dat gerealiseerd is in de voormalige pastorietuin van Liempde, werd begin oktober gemaakt. 95 procent van het volume van het innovatieve product van steenwol kan water absorberen. (Foto: Gerard Schalkx).
Het waterinfiltratiesysteem onder het hofje dat gerealiseerd is in de voormalige pastorietuin van Liempde, werd begin oktober gemaakt. 95 procent van het volume van het innovatieve product van steenwol kan water absorberen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Liempde krijgt als eerste vernieuwend waterinfiltratiesysteem

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

Het is inmiddels vijfenhalf jaar geleden dat de eerste gesprekken over bouwen in de voormalige pastorietuin van Liempde werden gevoerd. Volgende week is het dan zover: Schepens Vastgoed uit Schijndel levert de elf seniorenwoningen op aan de bewoners. Inclusief een innovatief waterinfiltratiesysteem, het eerste in de gemeente Boxtel...

Kent u het nog, oase? Oftewel het groenblauwe spul waarmee kerststukjes worden gemaakt? De platen steenwol die onder de grond van de voormalige Liempdse pastorietuin liggen, zijn weliswaar veel sterker, maar kunnen daar nog het beste mee vergeleken worden, legt marketingmanager Roy Janssen van Rockflow uit. Dit bedrijf uit Roermond spitst zich toe op infiltratietechniek, geboren uit de gevolgen van klimaatverandering. 

REGENVAL

Overheden zijn sinds enkele jaren bezig om te kijken naar manieren om water langer vast te houden. Zij maken zich op voor een toenemend aantal lange periodes van droogte afgewisseld met kortstondige en hevige regenval, zo laten cijfers van het KNMI over de laatste decennia zien. Door deze uitwas van klimaatverandering is ook de druk op het riool toegenomen en de kans dat straten blank komen te staan groter geworden. Door verstening in stedelijk gebied is het bovendien lastig om hemelwater in de grond te laten infiltreren. 

Al deze ontwikkelingen spelen het product van Rockflow in de kaart, legt Janssen uit. ,,Dit is de eerste locatie in de gemeente Boxtel, maar door heel Nederland werken we al op tweehonderd verschillende plekken. We zijn nu vier jaar op de markt en groeien jaarlijks flink. De vraag vanuit overheden is enorm”, legt Janssen uit. 

,,De veranderende publieke perceptie helpt ook mee. De overstromingen in Zuid-Limburg bijvoorbeeld, werken wat dat betreft in ons voordeel. Wat ook weer erg frappant is, aangezien ons product daarvoor geen oplossing biedt. Dat is namelijk wateroverschot dat via de rivieren ons land binnenstroomt.”

WADI’S

Waterinfiltratiemethodes toepassen is verre van nieuw. Bekend voorbeeld zijn de zogeheten wadi’s. Dit zijn verlaagde groenveldjes die onderstromen als de druk op het riool te hoog wordt. Zoals dat aan het Heesterbos. ,,Maar juist in stedelijk gebied heb je vaak de ruimte niet om die wadi’s aan te leggen.”

Normaliter rekent Rockflow, een dochteronderneming van het Deense Rockwool, op drie kubieke meter wateropvang per woning. Al denkt Janssen dat hier aanzienlijk meer opnamecapaciteit is gerealiseerd. ,,95 procent van het volume van dit steenwolproduct kan water absorberen. Vervolgens druppelt dat langzaam in de grond. De platen kunnen veertig tot vijftig jaar mee, waarna ze hergebruikt kunnen worden. Het product is dus circulair.”

HOBBELS

Intussen zit het systeem onder de grond en kunnen de bewoners naar hun woning. Eindelijk, want voordat het zover was, kwam projectontwikkelaar Gerard Schepens uit Schijndel de nodige hobbels tegen. ,,Het eerste gesprek over dit project werd in maart 2016 gevoerd. Alles wat tegen kon zitten, zat ook tegen. Archeologisch onderzoek, bouwstop vanwege broedseizoen, een gang naar de Raad van State... Het is de eerste keer dat ik dit zo meemaak. Maar goed, in de loop van volgende week worden de huizen opgeleverd. Natuurlijk ben ik blij, het blijft een prachtige ontwikkeling.”


OP DE FOTO: Het waterinfiltratiesysteem onder het hofje dat gerealiseerd is in de voormalige pastorietuin van Liempde, werd begin oktober gemaakt. 95 procent van het volume van het innovatieve product gemaakt van steenwol kan water absorberen. (Foto: Gerard Schalkx).