Jos en Marian Nooren uit Lennisheuvel runnen dierenpark BestZOO. Zij kregen het voor elkaar om als eerste dierentuin in Nederland wombats over te laten komen vanuit Australië. (Foto: eigen collectie).
Jos en Marian Nooren uit Lennisheuvel runnen dierenpark BestZOO. Zij kregen het voor elkaar om als eerste dierentuin in Nederland wombats over te laten komen vanuit Australië. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Australische wombats groeien op in dierenpark van Jos Nooren

Algemeen Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Het kostte flink wat kruim om de beestjes naar Nederland te halen, maar het is Jos en Marian Nooren uit Lennisheuvel toch gelukt. Sinds kort verblijven er wombats in BestZOO, het dierenpark dat het echtpaar runt.

Het is vooralsnog de enige dierentuin in Nederland waar de Australische dieren te bewonderen zijn. ,,Het is heel moeilijk om aan wombats te komen. Australië laat namelijk niet gauw toe dat er dieren het land in- en uitgaan, om ziektes te voorkomen. Maar we hebben het nu toch voor elkaar gekregen”, vertelt Jos.

WENNEN

De dieren zijn rechtstreeks uit Australië overgekomen, maar daar ging een hele voorbereiding aan vooraf. Jos: ,,Eerst werd het verblijf door mensen uit Australië, in opdracht van de overheid aldaar, gecontroleerd en goedgekeurd. We hebben de dieren na aankomst laten acclimatiseren, waardoor ze nu gewend zijn aan hun nieuwe plek en bezoekers ze van dichtbij kunnen bekijken.”

Een wombat is een buideldier van ongeveer 85 centimeter lang. Ze lijken op koala’s, ook een inheemse Australische diersoort, maar wombats leven niet in de bomen. Zij graven tunnels onder de grond.

In het thuisland komt het vaak voor dat de moederwombat wordt overreden. De jonkies worden dan grootgebracht in een opvang. Daardoor kunnen ze niet terug de natuur in. De nieuwkomers in BestZOO hebben een binnen- en buitenverblijf en worden een paar keer per dag gevoerd. (Foto: eigen collectie).