Enkele manschappen van de 51st Highland Division. De divisie bevrijdde Liempde op 24 oktober. (Foto: Collectie Heemkundekring Schijndel).
Enkele manschappen van de 51st Highland Division. De divisie bevrijdde Liempde op 24 oktober. (Foto: Collectie Heemkundekring Schijndel). Foto: Collectie Heemkundekring Schijndel

Verhalen over Liempde in de frontlinie bij D’n Liempdsen Herd

Algemeen Liempde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Geschiedenisleraar Dirk Paagman geeft precies 77 jaar en een dag na de bevrijding van Liempde een lezing over dit onderwerp. Maandag 25 oktober houdt hij om 19.30 uur zijn presentatie in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. De toegang is gratis.

Paagman is docent aan het Maurick College in Vught en afkomstig uit Schijndel. Hij is goed thuis in de historie van de bevrijding van zijn woonomgeving. Hij schreef zelfs het boek De bevrijders van Schijndel.

Diezelfde geallieerden verlosten Liempde en Boxtel van het juk van de Duitse bezetter.

Op 17 september 1944 startte de operatie Market Garden. Op de Sonse en de Schijndelse Heide landden duizenden Amerikaanse parachutisten. Zij moesten de corridor tussen Eindhoven en Uden openhouden voor de doortocht van Britse tanks die richting Arnhem zouden rijden. Deze corridor zou later bekend staan als Hell’s Highway vanwege de felle Duitse aanvallen.

GRANATEN

Tussen 28 september en 23 oktober was Liempde een Duits frontliniedorp. Vanuit Sint-Oedenrode en Best werd het met granaten beschoten. Een deel van de bevolking moest evacueren. Op 17 oktober crashte aan de Meulekensweg zelfs nog een Amerikaanse bommenwerper.

Schijndel werd na vele granaatbeschietingen en zware gevechten op 23 oktober bevrijd. Van daaruit trokken de militairen van de 2nd Seaford Highlanders, onderdeel van de 51st Highland Division, langs het Duits Lijntje op richting Liempde en Boxtel. Liempde werd op 24 oktober bevrijd.

CORONACHECK

Tijdens de lezing in D’n Liempdsen Herd is er ruimte voor zestig personen. Gasten moeten in het bezit zijn van een geldige corona-QR-code. De inloop is vanaf 19.00 uur, Paagman start om 19.30 uur.