Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Wandelen tegen opwarming Aarde in Wilhelminapark

Algemeen

De deelnemers aan de Climate Miles, een voettocht om aandacht te vestigen op de opwarming van de aarde, zijn sinds woensdag 6 oktober onderweg van Groningen naar Glasgow, waar vrijdag 29 oktober een klimaatconferentie is. Die dag start op het terrein van Herenboeren in het Wilhelminapark een klein ‘broertje’ van de expeditie naar Schotland.

Iedereen die in beweging wil komen voor het klimaat, kan vanaf 09.30 uur meelopen met de Mini Climate Miles, een wandeling van vier kilometer door de bossen in de omgeving van het Wilhelminapark. Jong en oud gaan samen op pad, genieten van de kleuren van het herfstbos en staan er op een speelse manier stil bij waarom ze de tocht maken. De ronde eindigt omstreeks 11.00 uur op de plek waar ze begonnen is. Aanmelden kan via de website www.herenboerenwilhelminapark.nl/agenda.

Net als deze wandelaars die onderweg zijn naar Schotland, maakt de Boxtelse Birgit van der Wiel zich zorgen: gaan we wereldwijd en dichtbij huis echt inzetten op een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid? Als lid van de Herenboeren besloot ze samen met haar kinderen ook zelf in actie te komen: ze nam het initiatief tot de Mini Climate Miles. ,,Het was best een stap om dit te doen”, vertelt Van der Wiel. ,,Ja, ik maak me grote zorgen over dat landen en bedrijven niet genoeg doen om de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad te houden. En over de gevolgen die mens, dier en natuur daarvan nu al ondervinden. Maar ik betrap mezelf ook op de neiging om te denken: ‘Het is allemaal zo complex, ik weet er veel te weinig van, wat kan ik nou eigenlijk doen?’” 

DICHT BIJ HUIS

Toch voelde niets doen te gemakkelijk. Van der Wiel besloot het dicht bij huis te zoeken. Met het idee voor een Mini Climate Miles klopte ze aan bij de activiteitencommissie van de Herenboeren Wilhelminapark, waar ze iedere week haar tas groenten van het seizoen ophaalt. Die omarmde het idee en dus kan iedereen die op wil komen voor het klimaat, de wandelschoenen klaarzetten. (Foto: Albert Stolwijk, 2010)