Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Drie keer een gaslek in Liempde, dat is volgens Deltafiber uitzonderlijk

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

En weer was het raak. Graafwerkzaamheden voor het aansluiten van glasvezelkabels in de Heidonk in Liempde veroorzaakte een gaslek. Waar gewerkt wordt, vallen spaanders, maar dat voor een derde keer in een maand tijd de weg afgesloten werd voor een dergelijk incident, is uitzonderlijk. Dat beaamt ook kabelaanbieder Deltafiber.

Momenteel wordt in Liempde glasvezel aangelegd door aannemer Van Gelder in opdracht van het kabelbedrijf Deltafiber. Daarvoor zijn op diverse plekken werkzaamheden om de huizen op het nieuwe netwerk aan te sluiten. Bewoners van de Heidonk werden vorige week opgeschrikt door loeiende sirenes. Een week eerder was het raak aan de Beneluxlaan en daarvoor in de Europalaan. In alle gevallen rukte de brandweer uit en repareerden medewerkers van netbeheerder Enexis het euvel. 

Dat nu in korte tijd drie keer een gat in de gasleidingen wordt geslagen komt volgens woordvoerder Gerard van der Zanden van Deltafiber niet vaak voor. ,,We graven in dorpen tussen de veertig en vijftig kilometer aan sleuven. Natuurlijk wordt er dan wel eens iets geraakt. Als het gebeurt zijn er strenge regels. Zo wordt naast de brandweer en het nutsbedrijf (in dit geval Enexis - red.) ook de gemeente op de hoogte gebracht van het incident.”

MINDER DIEP

Dat het in Liempde een paar keer verkeerd is gegaan ligt volgens de woordvoerder aan het feit dat de pijpen minder diep liggen dan op de kaart staat. ,,Normaal liggen deze leidingen 60 tot 80 centimeter onder de grond. De leiding aan de Beneluxlaan lag op 50 centimeter en in de Europalaan lag deze ook erg krap en is de huiskoppeling geraakt”, legt Van der Zanden uit.

De woordvoerder geeft aan dat de aannemer vooraf altijd de officiële documenten bekijkt: ,,Maar zowel de plaats als de diepte wil nog wel eens afwijken. Daarom worden er ook proefsleuven gegraven om te zien wat ze gaan tegenkomen tijdens de aanleg en steekt een medewerkers een paar meter voor het graafwerk met een schop in de grond om zeker te weten of er geen buizen of kabels in de grond liggen.” 

Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt, helemaal voorkomen dat dergelijke incidenten gebeuren is niet mogelijk aldus Deltafiber. ,,Maar we zorgen wel dat alles netjes wordt opgelost.”

OP DE FOTO: De straat Heidonk in Liempde werd vorige week afgezet door de brandweer vanwege een gaslek. Eerder was het al raak in de Europalaan en de Beneluxlaan. (Foto: Gerard Schalkx).