De Rechterstraat is in de ogen van Frank Meijer en Esther van der Heijden van MTD Landschapsarchitecten uit Den Bosch weer de ruggengraat van het Boxtelse centrum. ,,Wel verdient dit pleintje (bij de Bruna - red.) een goede naam. Boxtel, wéés creatief", luidt de oproep van het tweetal. (Foto: Henk van Weert).
De Rechterstraat is in de ogen van Frank Meijer en Esther van der Heijden van MTD Landschapsarchitecten uit Den Bosch weer de ruggengraat van het Boxtelse centrum. ,,Wel verdient dit pleintje (bij de Bruna - red.) een goede naam. Boxtel, wéés creatief", luidt de oproep van het tweetal. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

Landschapsarchitecten kijken tevreden terug op reconstructie Rechterstraat

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

Het historische karakter van het Boxtelse centrum komt veel beter tot uiting dan voorheen. Dat is te danken aan de herinrichting van de Rechterstraat en eerder al de cultuurhistorische as en de Markt. ,,In een goede omgeving ontstaan goede dingen”, stelt Frank Meijer van MTD Landschapsarchitecten. 

Meijer ontwierp het nieuwe uiterlijk van de belangrijkste winkelstraat in het dorp. ,,Door de gekozen materialen is een mooi niveau bereikt, zonder gouden randje, maar in mijn ogen helemaal passend bij Boxtel.” Hij is een van de drie eigenaren van MTD, het Bossche bureau voor landschapsarchitectuur. Esther van der Heijden uit Boxtel werkt er als technisch adviseur en was in belangrijke mate verantwoordelijk voor de uitvoering. In aanloop naar de officiële heropening morgenochtend, namen de twee maandagmiddag alvast een kijkje in de vernieuwde Rechterstraat. Het tweetal toont zich meer dan tevreden over het bereikte resultaat. 

ARMOEDIGHEID

De herinrichting, 25 jaar na de vorige opknapbeurt, was volgens Meijer geen overbodige luxe. Hij is ervan overtuigd dat een gemeente moet voorkomen dat een armoedige uitstraling ontstaat. ,,Want dat trekt armoedigheid aan.” Door in de uitvoering voor robuuste eenvoud en orde te kiezen ontstaat volgens de Bossche landschapsarchitect kwaliteit. ,,En die verloochent zich nooit.” 

Meijer weet waar hij over praat en maakte het onder meer mee bij projecten in de binnenstad van Tilburg en in het centrum van Schijndel. Maar bijvoorbeeld ook op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. ,,De sfeer wordt steeds belangrijker. Mensen moeten zich prettig voelen in een omgeving. Dan worden zij weer optimistisch”, aldus de Bosschenaar. Van der Heijden knikt: ,,En dat is, naar wij horen uit reacties, hier ook geslaagd.”

Toch is Boxtel nog niet ‘af’ benadrukt het tweetal. ,,Het is zaak om nu door te pakken. Er liggen kansen om de Dommel beter zichtbaar te maken en de achterzijde van de bibliotheek, de zonkant die grenst aan de rivier, te benutten.” Ook kijken de landschapsarchitecten met een schuin oog naar de Stationsstraat die ook aan een reconstructie toe is. Want de Zwaanse Brug is volgens hen niet het begin- of eindpunt van het Boxtelse centrum.

TOUW STRAKHOUDEN

De wijze waarop Boxtel het herinrichtingsproject oppakte en uitvoerde, verdient in de ogen van Meijer en Van der Heijden alle lof. Vooral de manier waarop de inmiddels gepensioneerde projectleider Frits Fastenau (namens de gemeente) samen met directeur Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum (namens de winkeliers en horecaondernemers) het ‘touw goed strak’ hielden, resulteerde in een prettige en doortastende manier van werken, aldus Meijer. 

Bovendien straalde het college van B en W eenheid uit om dit burgerinitiatief tot een goed einde te brengen. Van der Heijden: ,,Maar er is nog veel meer mogelijk. Hopelijk zorgt de herinrichting van de Rechterstraat voor een domino-effect.” Dat is onder meer te bereiken door het al bestaande gevelbeleid vast te houden, maar bijvoorbeeld ook te handhaven op het fietsbeleid. 

Tijdens de rondgang maandagmiddag zagen Meijer en Van der Heijden dat er toch weer fietsen voor de Hema stonden. De in de zomer ingezette ‘ludieke’ actie om fietsers te attenderen hun rijwiel op de aangewezen plekken neer te zetten, was van korte duur. ,,Zoiets moet je minstens een halfjaar volhouden wil het succesvol zijn. En vervolgens moet er ook gecontroleerd worden anders werkt het niet”, benadrukt Meijer. 

PLAQUETTES

Naast het feit dat er nog meer ‘klussen’ liggen voor de facelift van de dorpskern, wacht de Boxtelse gemeenschap ook nog een andere opdracht, vindt de ontwerper. Hij herhaalt de oproep die reus Jas de Keistamper enkele jaren geleden al deed toen de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen net klaar was. ,,Jullie moeten als Boxtelaren écht een goede naam bedenken voor het pleintje in de Rechterstraat ter hoogte van de kruising met de Kruisstraat en Burgakker. Dat verdient die mooie plek!”

Op dat pleintje is een plateau gebouwd die de handelshistorie van Boxtel vastlegt. In de verhoging zitten uitsparingen. Daarin komen nog ‘munten’ van allerlei beroepen en functies waaraan het dorp zijn ontwikkeling als het hart van Het Groene Woud heeft te danken. 

,,Deze metalen gravures zijn in China gemaakt. Niet omdat ze daar goedkoper zijn, maar simpelweg omdat daar vaklui zijn die het kunnen. Het verschepen naar Nederland is momenteel echter problematisch. De verwachting is dat het nog wel tot medio volgend jaar kan duren voordat de plaquettes geplaatst kunnen worden”, geeft Van der Heijden aan. 

Metalen cirkels met daarop de plattegrond van Boxtel anno 1880 worden met dezelfde lading uit Azië geïmporteerd en krijgen een plekje bij de bankjes en vlaggenmasten die bij de diverse entrees van centrumgebied Boxtel Binnen De Bruggen staan. 

OP DE FOTO: De Rechterstraat is in de ogen van Frank Meijer en Esther van der Heijden van MTD Landschapsarchitecten uit Den Bosch weer de ruggengraat van het Boxtelse centrum. ,,Wel verdient dit pleintje (bij de Bruna - red.) een goede naam. Boxtel, wéés creatief”, luidt de oproep van het tweetal. (Foto: Henk van Weert).

Het op een stylistische manier herstelde deel van een van de vroegere Binnendommeltjes draagt in de ogen van MTD in sterke mate bij aan een aangenamere entourage en verblijfssfeer in het centrum. (Foto: Bas van den Biggelaar).