Onder meer burgemeester Ronald van Meygaarden (links) en Veerle Slosse (rechts) van ContourdeTwern reiken goodiebags uit aan mantelzorgers in Sint-Ursula. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Onder meer burgemeester Ronald van Meygaarden (links) en Veerle Slosse (rechts) van ContourdeTwern reiken goodiebags uit aan mantelzorgers in Sint-Ursula. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

Waardering voor Boxtelse mantelzorgers door tasje vol presentjes

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Dat er gedacht is aan de mantelzorgers in de vorm van een kleine attentie, voelt voor Boxtelaar Martien van den Broek als een echte waardering. Hij was maandag een van de ruim vierhonderd mensen die in Boxtel een tasje met onder meer cadeaubonnen kreeg, verzorgd door Brabants Centrum en lokale ondernemers. 

In Sint-Ursula, maar ook op diverse andere locaties in Boxtel werden naast Van den Broek nog ruim vierhonderd mantelzorgers meer uitgenodigd om hun presentje op te halen. In eerste instantie werd deze zogenaamde mantelzorgwaardering volledig door de gemeente Boxtel bekostigd. Maar die bijdrage is door de jaren heen een aantal keren verlaagd uit kostenoverwegingen. 

Twee jaar geleden klopte Veerle Slosse van het Mantelzorgsteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern bij Brabants Centrum aan om toch een behoorlijk gevulde tas met giften aan mantelzorgers te kunnen geven. Diverse relaties van deze krant (lokale ondernemers) besloten een duit in het zakje te doen door middel van cadeaubonnen. ,,Erg fijn dat zulke samenwerkingen mogelijk zijn”, zegt wethouder Mariëlle van Alphen (sociaal domein). ,,We wilden dit vanuit de gemeente toch overeind blijven houden. Al blijft het lastig om mantelzorg in een bedrag uit te drukken”, aldus de bestuurder. 

Naast de vier waardebonnen van tien euro per stuk die te besteden zijn bij lokale ondernemers, zit in het tasje ook allerlei informatie over het maatschappelijk veld in Boxtel. Evenals een soort vraagspel speciaal gemaakt voor mantelzorgers. ,,Die geeft inzicht in hun draaglast: wat kost veel energie en waar krijgen mensen juist energie van?”, legt Slosse uit. Dat de druk op deze groep in de samenleving hoog is en naar verwachting de komende jaren blijft stijgen, is helaas geen nieuws, weet zij. ,,Zo is een van de mensen die hier vandaag een goodiebag kwam ophalen, enig kind. Zij en haar moeder hebben ook weinig familieleden die kunnen helpen. Vandaag zou deze mantelzorger eigenlijk een keertje niet haar moeder bezoeken, maar ik hoorde net dat ze toch nog even langsgaat.”

Lees donderdag meer over mantelzorgers in Brabants Centrum.

OP DE FOTO: Onder meer burgemeester Ronald van Meygaarden (links) en Veerle Slosse (rechts) van ContourdeTwern reiken goodiebags uit aan mantelzorgers in Sint-Ursula. (Foto’s: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding