Pierre Robben is actie als saxofonist van Boxtel's Harmonie tijdens Koningsdag 2018.
Pierre Robben is actie als saxofonist van Boxtel's Harmonie tijdens Koningsdag 2018. Foto: Karin Gottlieb

Onverwachts overlijden Pierre Robben (70) treft muzikaal Boxtel in het hart

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

In muzikaal Boxtel is geschokt gereageerd op het overlijden van Pierre Robben. De saxofonist van Boxtel’s Harmonie was door de jaren heen in tal van orkesten actief. Bovendien ontpopte hij zich na zijn pensionering als een gastvrij beheerder van het eind 2016 geopende Muziekhuis Boxtel. 

Robben groeide op in Vught en vestigde zich begin jaren tachtig met zijn vrouw Carla, dochter Chantal en zoon Bjorn in zijn geboortedorp Boxtel. Aanleiding was een aanstelling als kok in het klooster van de zusters ursulinen aan de Baroniestraat. Als zesjarig ventje nam zijn vader hem mee naar een Vughts muziekkorps en dat was de start van een lange instrumentale carrière: op klarinet, bastuba en de laatste jaren op baritonsaxofoon. 

Eenmaal woonachtig in Boxtel duurde het niet lang of Robben meldde zich aan bij Boxtel’s Harmonie. Daar was hij snel ingeburgerd en nam hij tal van taken op zich. In het bestuur, maar ook als instrumentenbeheerder en bij de organisatie van onder meer jubilea en jeugdkampen. Zijn kennis en contacten als kok kwamen daarbij vaak van pas. Naast de harmonie speelde hij vijftien jaar lang in de voormalige blaaskapel Die Zwetschgenbub’n, tevens hofkapel tijdens carnaval. Bovendien gaf hij in die jaren muzikaal leiding aan vrouwenorkest Tumult. Zeven jaar geleden sloot de muzikant zich aan bij seniorenorkest Buchestelle. 

Robben was nog maar net gepensioneerd als facilitair manager van een zorgorganisatie in Tilburg of Boxtel’s Harmonie besloot het voormalige snookercentrum aan de Passage Riche om te bouwen tot repetitiezaal. Tijdens de verbouwing, die tot stand kwam dankzij een grote zelfwerkzaamheid van de muzikanten, vormde hij met anderen de bouwcommissie. Na de opening van de accommodatie had hij als beheerder een doorslaggevende betekenis bij de ontwikkeling van Muziekhuis Boxtel.  

ALTIJD BEHULPZAAM

Volgens voorzitter Paul van Alphen is binnen Boxtel’s Harmonie, maar ook elders met ontzetting gereageerd op het overlijden. ,,Pierre was op en top een verenigingsman. Bescheiden en toch joviaal. En altijd behulpzaam. Zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen zullen hem enorm missen, maar dat geldt niet in mindere mate voor ons als club.”

Eind juli werd Robben getroffen door het coronavirus en moest hij worden opgenomen in het ziekenhuis. Al snel werd zijn toestand kritiek en wekenlang werd hij in slaap gehouden. Toch overwon hij de infectieziekte en sinds enkele weken tekende zich een heel voorzichtig herstel af. Donderdagochtend verslechterde de situatie onverwacht. De ingeroepen noodhulp in het Schijndelse revalidatiecentrum kon niets meer uitrichten. 

Vrijdag 22 oktober bewijst Boxtel’s Harmonie muzikaal de laatste eer aan de overledene. Dat gebeurt tijdens een besloten bijeenkomst in het Muziekhuis, waarbij ook de leden van Buchestelle aanwezig zijn. Aansluitend vindt elders een crematieplechtigheid plaats. 

Pierre Robben werd zeventig jaar. (Foto: Karin Gottlieb, 2018).