De test die John Wouterse uit Boxtel hier uitvoert, houdt verband met de ooghandcoordinatie. (Foto: Peter de Koning).
De test die John Wouterse uit Boxtel hier uitvoert, houdt verband met de ooghandcoordinatie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Conditie Boxtelse ouderen valt wat tegen, blijkt na fittestdag

Algemeen Esch (c) Centrum-Breukelen (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

,,De conditie van Boxtelse ouderen blijft wat achter, valt me op.” De Boxtelse fysiotherapeut Hans Sluijters was betrokken bij de fittestdag die zaterdag in het voormalige klooster Sint-Ursula aan de Baroniestraat werd gehouden. Daar deden ruim honderd zeventigplussers uit het centrum, de wijk Breukelen en het dorp Esch aan mee.

Jaarlijks ontvangen de gemeente Boxtel, GGD Hart voor Brabant, Buurtsport Boxtel en ouderenvereniging KBO een groep senioren die bereid is hun vitaliteit en gezondheid onder de loep te laten nemen.

De mindere resultaten die Sluijters dit keer voorbij zag komen, houden wellicht verband met de coronaperikelen van de afgelopen anderhalf jaar. ,,Daar lijkt het op. Mensen hebben natuurlijk veel binnen gezeten, konden er minder op uit. Dat kan meespelen”, aldus de fysiotherapeut.

De fittest richtte zich niet alleen op het meten van uithoudingsvermogen, maar ook van knijpkracht, oog-handcoördinatie en balans. Boxtelaar John Wouterse probeerde zo snel mogelijk cilindertjes van het ene naar het andere bord te verplaatsen en ze ook nog op de juiste plek te zetten. Sjef de Vocht (77) uit Esch hijgde even uit na de stappentest, een conditieproef. Die verliep goed. ,,Een prima initiatief, deze dag. In Esch heb ik al eens eerder aan een fittest meegedaan, nu kan ik de resultaten vergelijken.” Zijn dorpsgenoot Ad van Exsel (74) kan de bijeenkomst ook waarderen: ,,Zo’n meetmoment heeft een signaalfunctie. Je ontdekt hoe je ervoor staat.”

EXPLOSIEVE KRACHT

Sluijters: ,,In beweging blijven draagt bij aan zelfredzaamheid. Net als betrokken blijven bij de samenleving.” De fysiotherapeut is een groot voorstander van de zogeheten Powerfull Ageing-trainingen die ook in Boxtel worden gegeven. ,,Die staan geheel los van deze bijeenkomst, maar ze doen senioren veel goed. Zij trainen dan vooral explosieve kracht. Die heb je bijvoorbeeld nodig om trap te kunnen lopen of om snel te kunnen reageren als je onverhoopt struikelt. Het is voor ouderen vaak moeilijker om een beweging op te starten dan om die vol te houden.” 

GEZONDE GEEST

Gezondheid is overigens een breed begrip, tijdens de Boxtelse fittestdag was er dan ook niet alleen aandacht voor het lichaam, maar ook voor de geest. Welzijn heeft namelijk tevens met zelfredzaamheid te maken.

Dat aspect namen ouderenadviseurs en cliëntondersteuners Wmo van KBO Boxtel voor hun rekening. Zij gingen in gesprek met de deelnemers over de sociaal-emotionele kanten van het leven, zoals eenzaamheid. Verder waren ook vrijwilligers van WoonWijs zaterdag vertegenwoordigd in Sint-Ursula. Die organisatie maakt een gratis woonscan mogelijk. Daar kan bijvoorbeeld uitkomen dat een traplift bewoners langer zelfredzaam houdt.

Sluijters reageert daar op: ,,Een traplift kan inderdaad een uitkomst zijn. Maar wie thuis geen trappen meer loopt, doet dat elders ook niet. Als behoud of zelfs toename van kracht en conditie mogelijk zijn, dan zou ik daarop inzetten.”

OP DE FOTO: De test die John Wouterse uit Boxtel hier uitvoert, houdt verband met de oog-handcoördinatie. De bedoeling was zo snel mogelijk cilindertjes te verplaatsen. 

OP DE 2E FOTO: Harrie van Brunschot uit Esch ondergaat ook de fittest. (Foto’s: Peter de Koning). 

Afbeelding