Het communicatie-evenement speelt zich deels voor een computerscherm af. (Foto: eigen collectie).
Het communicatie-evenement speelt zich deels voor een computerscherm af. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Boxtelse scouts kletsen met kinderen in andere landen

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Ging een jaar of 25 geleden de Jamboree on the Air (Jota) van Scouting nog gepaard met zendmasten en een krakende radioverbinding, tegenwoordig gaat het er iets moderner aan toe. Internet speelt een grote rol in het jaarlijkse wereldwijde communicatie-evenement. Vandaar de toevoeging Jamboree on the internet (Joti). Scouting Boxtel deed er zaterdag en zondag aan mee.

Chatten, radio en televisie maken, het hoort allemaal bij Jota-Joti. 182 scouts en tachtig vrijwilligers van de Boxtelse groep namen er aan deel. De deelnemers legden contact met andere scouts van over de hele wereld. In totaal deden er meer dan een miljoen mee aan de activiteit. 

Via speciale Scouting-chatkanalen kletsten ze met jongeren in andere landen. Daarnaast werd er het hele weekend live radio gemaakt.

De scouts bleven niet voortdurend achter de computer zitten, er was voldoende tijd om naar buiten te gaan. Er stonden bijvoorbeeld bosspellen in Sparrenrijk op het programma. Het bos ligt pal tegenover de blokhut.

Zaterdagavond liepen de kinderen een tocht in Boxtel en omgeving, waarbij ze zich moesten verstoppen voor vrijwilligers die hen op de foto wilden zetten. Een springkussen en een kampvuur waarop marshmallows werden geroosterd maakten het weekend compleet.

Het programma was dit keer nog enigszins aangepast vanwege de coronamaatregelen. De oudste jeugd kwam op zaterdag, de jongste op zondag. Volgend jaar hoopt Scouting Boxtel terug te kunnen naar de oude opzet, waarbij alle scouts het hele weekend kunnen blijven.

OP DE FOTO: Het communicatie-evenement speelt zich deels voor een computerscherm af. (Foto: eigen collectie).

Dikke pret tijdens de Jota-Joti.