Een tafel met muzikanten. Fluiten, een gitaar, een harmonica, allerlei instrumenten kunnen gebruikt worden om Ierse muziek mee te spelen. Die is lang niet altijd eenvoudig, vooral de jigs zijn razendsnel. De viool is bij uitstek geschikt voor deze dansen. Ons Café was net een Ierse pub. (Foto: Peter de Koning).
Een tafel met muzikanten. Fluiten, een gitaar, een harmonica, allerlei instrumenten kunnen gebruikt worden om Ierse muziek mee te spelen. Die is lang niet altijd eenvoudig, vooral de jigs zijn razendsnel. De viool is bij uitstek geschikt voor deze dansen. Ons Café was net een Ierse pub. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Voor eerste keer sinds anderhalf jaar Ierse Sessie, in Ons Café

Algemeen Esch (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Er ging wat uitstel aan vooraf, maar zondag was het dan zover: de eerste Ierse Sessie in Ons Café in Esch. ,,Michel van de Sande is een uitstekende gastheer”, aldus organisator Peter van Steenderen.

De muzikale middag trok zo’n zestig bezoekers, onder wie dertien muzikanten. ,,We hebben van halftwee tot vijf samen gezongen en muziek gemaakt. Het was even wennen aan de ruimte, die is groter dan bed & breakfast In den Boogert waarin we voorheen te gast waren”, vertelt Van Steenderen.
Hijzelf bespeelt de bodhran, een Ierse trommel, of de cajun, eveneens een percussie-instrument. Van Steenderen: ,,Zondag heb ik vooral alles in goede banen geleid.”

GUINNESS

Op tafel prijkte Guinness, uiteraard. Het bier, zo zwart als de turf die de Ieren staken om hun armoedige huizen mee te verwarmen. Muziek zit hen in het bloed, ze hebben ontelbare ballades voortgebracht, waarin ze het ruige leven op het groene eiland bezingen, vol armoede, oorlogen en hongersnood. Maar ook snelle dansen, onstuimig als de golven van de zee die op de rotsachtige kusten beuken.
Van Steenderen: ,,Michel had nog een aardige loterij aan de middag gekoppeld. Hij had bij de brouwerij van Guinness een doos met spulletjes geregeld, openers, viltjes, leuke prijsjes. Bij iedere consumptie kregen we een lot. Dat spel bracht nog wat extra sfeer.”

OP DE FOTO: Een tafel met muzikanten. Fluiten, een gitaar, een harmonica, allerlei instrumenten kunnen gebruikt worden om Ierse muziek mee te spelen. Die is lang niet altijd eenvoudig, vooral de jigs zijn razendsnel. De viool is bij uitstek geschikt voor deze dansen. Ons Café was net een Ierse pub. (Foto: Peter de Koning).