In 2018 liepen er alpaca's door het dorp tijdens de Kribkesroute. Dit olijke witte dier is vermomd als rendier. (Foto: Gerard Schalkx, 2018).
In 2018 liepen er alpaca's door het dorp tijdens de Kribkesroute. Dit olijke witte dier is vermomd als rendier. (Foto: Gerard Schalkx, 2018). Foto: Gerard Schalkx

Dit jaar weer Kribkesroute in Liempde

Algemeen Liempde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Moesten Jozef en Maria dik tweeduizend jaar geleden nog smeken om een verblijfplaats voor de nacht, in Liempde heeft de heilige familie vele onderkomens. Daar keert de bekende en geliefde Kribkesroute terug. Inwoners kunnen hun beeldjes alvast afstoffen en nadenken over het plaatsen van een mooie kerststal. Het evenement begint zaterdag 11 december.

,,We laten weer op een aantal dagen een treintje rijden en we hopen dat net als tijdens eerdere edities buurtverenigingen aanhaken met activiteiten in kerstsfeer”, vertelt Martien Roestenburg namens de organisatie. ,,Er was bijvoorbeeld muziek of mensen schonken glühwein.”

Tot Driekoningen ademt Liempde kerstmis. Overal duiken Jozef, Maria en het kindeke Jezus in allerlei vormen op. Wie door de straten wandelt, hoort als vanzelf zachtjes engelen zingen. Kleine klassieke kribbes staan er, maar ook eigentijdse. Twee jaar geleden was er ook een levende kerststal te bewonderen en zelfs een miniatuurdorp.

De kerststallenroute ging vorig jaar niet door. Althans, niet in georganiseerde vorm. December verstreek niet helemaal zonder kerstgroepen. Maar om grote toeloop te voorkomen, zette de organisatie geen wandelingen uit.

In 2019 sierden tientallen stalletjes het sfeervol verlichte dorp. Er kwamen honderden bezoekers op af, van heinde en verre. Dat zou nu zomaar weer kunnen gebeuren. Het evenement was immers de grootste Kribkesroute van Nederland. Roestenburg: ,,We zijn alweer met de organisatoren bij elkaar geweest voor overleg.”

AFTRAP

De aftrap van het evenement vindt zaterdag 11 december plaats tijdens de kerstmarkt van Op Liemt Gemunt in het dorpscentrum. Dan horen de verenigingen hoeveel geld voor hen bijeengebracht. Bovendien is er een actie op touw gezet waarbij Liempdenaren plaatjes gaan sparen. Roestenburg: ,,Deze lijkt op het initiatief van Heemkunde Boxtel. Er is een verzamelalbum over Liempde samengesteld. Sparen kan bij alle ondernemers die bij OLG zijn aangesloten.”

OP DE FOTO: In 2018 liepen er alpaca’s door het dorp tijdens de Kribkesroute. Dit olijke witte dier is vermomd als rendier. (Foto: Gerard Schalkx, 2018).