Boxtel zet voorlopig vijftig van de tachtig bouwprojecten in de ijskast.
Boxtel zet voorlopig vijftig van de tachtig bouwprojecten in de ijskast. Foto: Archief Brabants Centrum

Bouwprojecten buitengebied langer in de wacht

Algemeen Nieuws (c)

Bewoners met bouwplannen in het buitengebied van de gemeente Boxtel staan waarschijnlijk nog langer in de wacht dan die voor binnen de bebouwde kom. Dat geeft het college van B en W aan op vragen van coalitiepartij Combinatie95. ,,De disbalans tussen projecten en beschikbare ambtelijke capaciteit is op dit gebied nog groter”, aldus de burgemeester en wethouders.

Dat de gemeente Boxtel kampt met een ernstig tekort aan ambtenaren is geen geheim. Wethouder Wim van der Zanden gaf in september al aan dat de afdeling ruimtelijke ordening vijftig van de tachtig woningbouwprojecten in de ijskast heeft gezet omdat de medewerkers er voorlopig niet aan toe komen. Hoe lang het gaat duren voor deze plannen wel opgepakt gaan worden, kon hij niet zeggen. Dat zou volgens hem valse hoop scheppen.

Uit de antwoorden op de vragen van Combinatie95 blijkt nu dat bouwprojecten buiten de bebouwde kom van Boxtel nog langer moeten wachten. ,,Er zijn meer initiatieven in het buitengebied dan we ambtelijk aankunnen. Daarom zijn we ook daarvoor bezig met het opstellen van een prioriteitenlijst”, aldus het college.

LASTIG

Volgens B en W heeft de onderbezetting binnen zowel ruimtelijke ordening als alle andere afdelingen de volle aandacht van de directie van MijnGemeenteDichtbij (MGD). In deze organisatie werken de ambtenaren van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel sinds 2016 samen. Het blijkt echter lastig om geschikte, ervaren kandidaten te vinden en vast te houden. Om de capaciteit toch zo efficiënt mogelijk in te zetten, huurt MGD externe krachten in, zet zij stagiaires in en maakt zij gebruik van een flexpool.

OP DE FOTO: Dit bouwproject heeft geluk. Maar voor veel plannen is nu pas op de plaats gemaakt. Ook voor die in het Boxtelse buitengebied. (Foto: archief Brabants Centrum).