Afbeelding
Foto: Pixabay

Voorstel B en W: dure woningaanpassing, dan verplicht verhuizen

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Als iemands woning moet worden aangepast en de kosten vallen hoger uit dan 10.000 euro, kan Boxtel je verplichten te verhuizen naar een geschikter huis. Althans, dat is een bezuinigingsvoorstel van het Boxtelse college van B en W dat hiermee jaarlijks 50 mille wil besparen. Dit moet dan gelden voor inwoners die hiervoor een vergoeding vragen vanuit de Wmo.

Sinds de aanpassing van de Wmo in 2015 weegt het belang van mensen om in hun eigen huis te blijven wonen, zwaarder dan in de oude versie uit 2007. Volgens oud-rechter Bert van ‘t Laar, lid van de juridische helpdesk van KBO Brabant, mag een gemeente geen harde, algemene grens als 10.000 euro stellen en daar een verhuisverplichting aan koppelen. ,,Er moet altijd naar individuele omstandigheden gekeken worden. Het kan zo zijn dat een woningaanpassing van bijvoorbeeld 15.000 euro toch beter uitpakt dan een verhuizing”, stelt Van ‘t Laar. 

Omgekeerd is ook mogelijk. Als een verhuizing de beste oplossing lijkt voor een hulpvrager, dan moet er wel een geschikte woning beschikbaar zijn. Dat ziet het college ook, vandaar dat burgemeester en wethouder tevens willen focussen op levensloopbestendig bouwen. Dit moet op termijn schelen in de uitgaven voor de Wmo, omdat zulke huizen bij voorbaat ingericht zijn op ouderen of mensen met een beperking.

Of de maatregel er komt, moet blijken uit de raadsvergadering van 2 november. Dan beslist de gemeenteraad of de bezuinigingsvoorstellen van het college van B en W worden aangenomen.

Brabants Centrum zoekt mensen die een grote woningaanpassing nodig hebben of naar een levensloopbestendige woning willen verhuizen. Reageer in de comments of mail naar jan.hermens@brabantscentrum.nl.