Jan Juffermans gaf in het kader van de Duurzame Week een gastles aan leerlingen uit groep 8 van de Sint-Petrusschool.
Jan Juffermans gaf in het kader van de Duurzame Week een gastles aan leerlingen uit groep 8 van de Sint-Petrusschool. Foto: Henk van Weert

What's Up, Petrusschool?


Het is momenteel de jaarlijkse Duurzame Week. En dus verzorgden diverse leden van Transitie Boxtel weer gastlessen in de groepen acht van enkele basisscholen. Ze vertelden er dinsdag over hoe je zuiniger kunt omgaan met energie en welke alternatieven er bijvoorbeeld zijn voor het gebruik van aardgas en -olie. De leerlingen van meester Willem Merkx toonden zich opmerkelijk nieuwsgierig én op de hoogte van wat er zoal speelt. Na afloop vertelden de elfjarige tweelingbroers Tibbe en Jelle van Esch hoe zij het bezoek van de gastdocent vonden. Het was immers hun opa: de plaatselijke duurzaamheidsaanjager Jan Juffermans. 

In de les was te horen dat bij bijna alle leerlingen uit jullie klas wel huizen in de straat staan met zonnepanelen. Jullie hebben ze thuis zeker ook? ,,Ja, wat dacht je? Natuurlijk! Zowel aan de voor- als aan de achterkant van ons dak", zegt Tibbe. Jelle knikt: ,,Ik denk dat er wel twintig in totaal liggen."

Hoe gaan jullie thuis zelf om met duurzaamheid? Tibbe: ,,Nou, we mogen van mama niet te lang achter een beeldscherm zitten en spelen dus best veel buiten." Jelle: ,,En we komen altijd op de fiets naar school. Als we iets willen kopen, slapen we er bovendien altijd eerst een nachtje over. Vaak denk je dan de volgende dag, dat je de spulletjes eigenlijk toch niet écht nodig hebt." Tibbe vult aan: ,,Want onnuttige dingen kopen, is ook niet goed voor het milieu."

Een van de kinderen in jullie klas stelde voor om altijd met koud water te douchen om energie te besparen. Lijkt jullie dat een goed idee? ,,Mij niet hoor", zegt Jelle. ,,Ik hou niet zo van de kou. Ik ga ook het liefst op vakantie naar een plek waar het lekker warm is, zodat ik kan zwemmen." Tibbe is daarentegen niet zo'n koukleum als zijn broer. ,,Daarom geef ik vanmiddag ook een spreekbeurt over Antarctica. Weet je dat het op de zuidpool wel 89 graden onder nul kan worden? Het gaat óók over duurzaamheid. Want smeltend ijswater is best een probleem omdat de zeespiegel stijgt."

Hoe vond je dat opa lesgaf? ,,Hij deed het hartstikke goed", vindt Jelle. Tibbe stemt grinnikend in: ,,Opa heeft het altíjd over duurzaamheid. Soms wordt het wel een beetje zeuren hoor..." (Foto en tekst: Henk van Weert).