Leider met lef?

Omdat ik door Brabants Centrum ben geciteerd in de krant van 7 oktober jongstleden wil ik hierbij het gebruikte citaat toelichten. Door burgemeester Van Meygaarden zijn de insprekers op de in-gespreksavond van 21 september jongstleden onlangs per brief én in Brabants Centrum neergezet als mensen die ambtenaren betichten van fraude en corruptie. Ook de gemeenteraad kreeg een schriftelijk standje van de burgervader: raadsleden hadden in moeten grijpen toen ambtenaren, bestuurders en gespreksleiders (de ‘doelgroep’ was voor raadsleden uitgebreid) beticht werden van fraude en corruptie. Hierover het volgende:

1. De woorden fraude en netwerkcorruptie zijn op 21 september inderdaad door een omwonende uitgesproken. Echter, in de vragende zin. En uiteraard binnen een context. Die context was, en ik citeer de betreffende omwonende, 'ik ga altijd uit van het goede van mensen'. Dit is meerdere keren door deze omwonende uitgesproken en benadrukt. Niet onbelangrijk dus, de context, zoals altijd. De gestelde vragen waren: 'is er hier fraude gepleegd?' en iets later 'dit heeft alle schijn van netwerkcorruptie, is dit echt de manier waarop we in Boxtel politiek willen bedrijven?'. Twee vragen die in mijn ogen gesteld mochten - of misschien wel moesten - worden, juist in dit dossier. Iedereen die zich hierin heeft verdiept, weet dat er veel zaken niet kloppen, door ons als insprekers netjes als ‘onregelmatigheden’ aangegeven als we er geen vragen over stelden.

2. Door niet goed te luisteren, niet te horen dat er vragen gesteld werden en de context te negeren, is de burgemeester een verkeerde weg ingeslagen. Hij beschuldigt insprekers onterecht en is, zo bleek uit een gesprek met hen, niet bereid op zijn eigen gedrag te reflecteren. 

3. De burgemeester passeerde de verantwoordelijke wethouder door kennelijk eigenstandig te besluiten dat de insprekers, ondanks de toezegging door de wethouder, geen antwoord krijgen op hun vragen. De definitieve dood van Meewerkend Boxtel, ook binnen het college?

In plaats van te de-escaleren, pookt de burgemeester het smeulende DKA-vuurtje van wantrouwen, mist en vaagheden op. Is dit wat we in Boxtel bedoelden met een leider met lef? Of mogen we ook deze vraag niet stellen?

        ANNEKE MIEDEMA