'Extra geld voor jeugdzorg niet direct naar MGD'

RENS VAN DEN ELSEN


Voor volgend jaar ligt er voor Boxtel een financiƫle meevaller in het verschiet. De gemeente krijgt namelijk 2,5 miljoen van het Rijk om de tekorten in de jeugdzorg op te lossen. Dit geld mag echter ook gebruikt worden om gaten in de begroting te dichten omdat er de afgelopen jaren taken bij zijn gekomen, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Burgemeester Ronald van Meygaarden verzekerde deze week echter dat de zak geld uit Den Haag niet linea recta naar ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij (MGD) wordt doorgesluisd: ,,Ik ben er van overtuigd dat een groot deel van dat geld gewoon op de juiste plek terecht komt, bij de Boxtelse jeugd."

De personeelsproblemen die MGD heeft, worden onder meer veroorzaakt door de extra taken op het gebied van jeugdzorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en Participatiewet die de gemeente kreeg opgedragen van het Rijk. Daarvoor kwam wel geld beschikbaar, maar dit wil volgens Van Meygaarden niet direct zeggen dat het ook voldoende is. ,,Er ligt daar een structureel tekort."

,,Hopelijk schat Den Haag het werk van gemeenten beter op waarde, want er komt de komende jaren nog meer op ons af. Landelijk wordt er echter veel geld verdiend, maar het Rijk doet steeds minder. Als gemeenten zien wij daarvan vooralsnog niets terug."