Boxtel hoort nieuw stuk al vóór echte première



Organist Tommy van Doorn en sopraan Rianne Wilbers voerden zondag in de Sint-Petrusbasiliek het muziekstuk Volte-face van Merijn Bisschops uit, in het bijzijn van de componist zelf. De officiële première is 19 november in het Orgelpark in Amsterdam. Boxtel mocht het werk al eerder horen... 

Van Doorn en Wilbers brachten werken ten gehore die waarschijnlijk zelden of nooit in Boxtel gespeeld en gezongen zijn. Oren die gewend zijn aan muziekstukken uit de Barok en Romantiek, kregen ineens heel andere koek voorgeschoteld; klanken uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. 

Zo zong Wilbers zonder woorden in Soprano and Organ van Arjan van Baest boven een orgelbegeleiding van subtiel verschuivende akkoorden. De compositie dateert van recente datum, net als Volte-face van Bisschops. Deze toondichter hoorde hoe zijn werk werd uitgevoerd en nam na afloop met een brede glimlach applaus in ontvangst. Het publiek in de basiliek werd getrakteerd op een try-out voor de officiële première in Amsterdam. Bisschops schreef het stuk in opdracht van Wilbers en het Fonds voor de Podiumkunsten. De sopraan verzorgt dan ook de première, mét Van Doorn.

Het optreden werd georganiseerd door stichting Kerkconcerten Boxtel. De middag eindigde in majeur, maar zonder jubel, want de derde symfonie van Henryk Górecki is er een van droefenis en tragiek. Wilbers vertolkte het gebed van een moeder die niet weet waar haar in oorlogsgeweld gestorven zoon rust. Een ontroerend slot van een kleurrijk concert.