Buurtsport begeleidde in 2018 een activiteit voor Scouting Boxtel. Of zulke sportdagen komend jaar nog plaats kunnen vinden, is onzeker. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Buurtsport begeleidde in 2018 een activiteit voor Scouting Boxtel. Of zulke sportdagen komend jaar nog plaats kunnen vinden, is onzeker. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

82 MILLE MINDER VOOR BREDE SCHOLEN


'Te vroeg om te stellen dat gymles op de tocht staat'


JAN HERMENS

Brede Scholen Boxtel (BSB) moet het volgend jaar met 82.500 euro minder doen als de gemeenteraad akkoord gaat met de bezuinigingsvoorstellen van B en W. De organisatie wordt met twintig mille gekort op activiteiten. Bovendien wordt gesneden in de kosten van buurtsportcoaches en mensen voor cultuur. Volgens directeur Ghislaine de Brouwer is het te vroeg om te stellen dat er gymlessen op de tocht staan.

De zogeheten combinatiefunctionarissen bekostigt Boxtel samen met het Rijk. De gemeentelijke bijdrage is 62.500 euro en B en W  willen die niet langer verstrekken. 

De Brouwer: ,,Het positieve is dat we door de gemeente op de hoogte gesteld zijn van de bezuinigingen, in tegenstelling tot bij de vorige ronde in 2020. Een deel van de klap kunnen we opvangen door een vacature voor een beweegconsulent niet in te vullen." De Brouwer vermoedt dat dit zo'n 45.000 euro scheelt. Ze stuurt nu zelf de buurtsportwerkers aan en kijkt naar mogelijkheden om via andere kanalen de medewerkers te bekostigen.

Verder zoekt BSB naar een goedkopere plek om te huren. Er is minder ruimte nodig, want er zijn minder mensen actief bij de organisatie. De Brouwer: ,,We hebben ooit veertig stagiairs gehad, nu zijn het er twaalf." Een concrete verhuizing is echter nog niet in zicht.

EFFICIËNTER LUKT NIET

De buurtsportwerkers van de stichting houden zich onder andere bezig met het geven van gymlessen op basisscholen. Volgens De Brouwer komen die nog niet onder druk te staan. ,,Maar het is wel zo dat we komend jaar niet aan de prestatieafspraken met de gemeente kunnen voldoen. Efficiënter werken kan volgens mij niet. De rek is er nu wel uit, dus moeten we taken laten liggen. Welke dat zijn, weet ik nog niet." BSB overlegt in november met het onderwijs om te bepalen welke activiteiten prioriteit krijgen.

De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) wordt in ieder geval vier jaar voortgezet. Dat bleek eind juni. Zo blijft er onder meer geld beschikbaar voor muziekonderwijs. Het is echter nog niet bekend of BSB dit moet oppakken. De Brouwer: ,,Het wordt tijd dat we daar iets over horen, want per januari gaan de lessen van start."

Dit jaar had BSB 470.000 euro subsidie te besteden nadat de organisatie ook toen met 14 procent was gekort. Nu komt daar dus 18 procent bezuiniging bij.