Scouts dragen de bloemen die bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina worden gelegd. (Foto: Gerard Schalkx, 2018).
Scouts dragen de bloemen die bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina worden gelegd. (Foto: Gerard Schalkx, 2018). Foto: Gerard Schalkx

KRANSLEGGING, GILDEGROET, BLAASMUZIEK

Boxtelaren herdenken bevrijding in Kampina

De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel die zondag 17 oktober wordt gehouden, is weer toegankelijk voor publiek. Aanmelden of het tonen van een coronavaccinatiebewijs is niet nodig. De plechtigheid start om 13.30 uur en is zoals gebruikelijk bij het verzetsmonument aan de Roond in natuurgebied Kampina.

Het thema van dit jaar luidt: ‘Na 75 jaar vrijheid’. Bij het monument wordt een krans gelegd ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en aan de mensen die in het verzet actief waren. Ronald van Meygaarden legde vorig jaar de krans zonder publiek. Hij deed dat samen met een vertegenwoordiger van stichting Veteranen Boxtel en de hoofdman en koning van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. De broederschap adopteerde het verzetsmonument na de onthulling en onderhoudt het sindsdien. Deze keer treedt het voltallige gilde weer aan en vindt ook de traditionele vendelhulde plaats. Ook serveren vrijwilligers van de schuts koffie en thee na afloop. De muzikale omlijsting is als vanouds in handen van een koperensemble van de Gildenbondsharmonie. 

Boxtel werd op 24 en 25 oktober 1944 bevrijd, deels door ruim honderd Amerikaanse Airbornes. Zij werden door het lokale verzet wekenlang verborgen gehouden in de Kampina. In 2003 werd nabij de parkeerplaats van het zandpad naar de Huisvennen een gedenkteken opgericht. Sindsdien vindt daar jaarlijks een herdenking plaats.

De herdenking bij het in 2003 onthulde verzetsmonument aan de rand van de Kampina trekt steevast veel belangstellenden. (Foto: Peter de Koning, 2017).