De plaatsing van een reling langs het vlonderpad in Boxtel-Oost dient vooral een ecologisch doel, meldt waterschap De Dommel. De verwachting is dat wandelaars en honden zo minder snel het weiland in zullen gaan. (Foto: Henk van Weert).
De plaatsing van een reling langs het vlonderpad in Boxtel-Oost dient vooral een ecologisch doel, meldt waterschap De Dommel. De verwachting is dat wandelaars en honden zo minder snel het weiland in zullen gaan. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

WATERSCHAP: 'BRUGLEUNING DIENT VOORAL ECOLOGISCH DOEL'


Vlonderpad Boxtel-Oost krijgt reling


HENK VAN WEERT

Het in juli heropende vlonderpad tussen de Lange Loop en het Hulserstraatje in Boxtel-Oost krijgt een reling. Dat de leuning nu pas is gemonteerd en niet afgelopen zomer tijdens de vernieuwing van de veelgebruikte wandelroute, heeft alles te maken met het feit dat het werk tussen de bedrijven door wordt gedaan, meldt een woordvoerder van waterschap De Dommel dat de werkzaamheden uitvoert.  

,,Er was geen tijd beschikbaar om het gehele werk in één aaneengesloten periode uit te voeren”, meldde de woordvoerder maandagochtend. De verwachting is dat in de loop van volgende week het karweitje zal zijn afgerond. Hoewel de leuning ook extra veiligheid biedt aan wandelaars is deze vooral aangebracht met een ecologisch doel. Voetgangers en honden zullen hierdoor minder geneigd zijn om het drassige weiland in te lopen en dat is beter voor natuurontwikkeling. Een soortgelijk wandelpad over een drassig weiland aan de Konijnshoolsedreef bij kasteel Stapelen werd bij de realisering in februari 2020 wel meteen voorzien van een leuning. 

GERECYCLED KUNSTSTOF

Nadat het in 2012 aangelegde vlonderpad van acaciahout op diverse plekken was aangetast door houtrot, werd het in oktober 2020 ontmanteld. Afgelopen zomer werd een nieuwe loopbrug op palen, gemaakt van gerecycled kunststof aangelegd over de drassige beemd op de zuidelijke Dommeloever. 

Het voetgangersbrugje in het verlengde van De Kaarsenmaker hoefde niet te worden vervangen. Het biedt wandelaars vanaf de Lange Loop de gelegenheid de Dommel over te steken en het vlonderpad te bereiken. 

Vanaf de visvijver Vorsenpoel vormt het een wandelroute naar onder meer de spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2 waar telkens weer nieuwe kleurrijke graffitikunstwerken zijn te bewonderen.

Waterschap De Dommel voorziet het in juli heropende vlonderpad in Boxtel-Oost van een reling.
De plaatsing van een reling langs het vlonderpad in Boxtel-Oost dient vooral een ecologisch doel, meldt waterschap De Dommel.