Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE KANGOEROE



VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS


Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Jolie Mulder (bijna 5 jaar) Toof Pet op.

‘Er zijn nog steeds veel branden in Australië,’ zegt een meneer op de televisie ‘Daar wonen heel veel kangoeroes en koala’s.’ Op de televisie zijn de branden te zien. Je ziet ook kangoeroes hard wegrennen. Ze zijn bang van het vuur. 

Mama Marie Michelle vindt het zielig en wil die arme dieren gaan helpen. ‘Mag mama Toof Pet de toverpet een keer op?’ vraagt zij aan Jolie. Dat vindt Jolie goed.

Mama pakt de pet en probeert deze op haar hoofd te zetten. Wat jammer, nou. Toof is te klein voor mama’s hoofd. ‘Het is ook een kinderpet, mama,’ lacht Jolie ‘De pet past jou niet.’ ‘Ga jij dan maar bij de bange kangoeroes kijken, zegt mama en zij zet de pet op het hoofd van Jolie. 

Jolie kijkt naar een kangoeroe op de televisie en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die kangoeroe heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens is Jolie een kangoeroe.

‘Wegspringen,’ roept de kangoeroe waarnaar Jolie keek ‘Wegwezen hier.’ Jolie maakt hele grote sprongen. Samen met andere kangoeroes vlucht zij weg van de grote brand. Als zij omkijkt ziet zij dat brandweermannen het vuur proberen uit te maken.

Na een paar minuten stoppen de kangoeroes met rennen. ‘Pfff, wat was het warm bij de brand, hè’ zegt Jolie hijgend ‘Ik ben Jolie, hoe heet jij?’ vraagt ze aan de kangoeroe. ‘Floep,’ antwoordt de kangoeroe. ‘Wow, wat kan jij grote en hoge sprongen maken,’ zegt Jolie. Toof vertelt dat kangoeroes wel acht meter ver en twee meter hoog springen. ’Ze springen met gemak over een geparkeerde auto.’

‘Wij hebben hele grote en sterke poten. Als wij hard rennen, dan springen wij en gebruiken wij alleen onze twee achterpoten. Met onze staart zorgen wij dat we niet vallen. Als wij zachtjes lopen, dan gebruiken wij ook onze voorpoten en ook onze staart.’ 

‘Kangoeroes zijn ongeveer net zo groot en zwaar als grote mensen, maar die kunnen niet zo ver springen,’ zegt Toof. ‘Wij kunnen ook heel erg goed vechten met onze sterke poten,’ roept Floep.

‘Kijk Toof, ik heb een hele grote, brede, diepe navel,’ zegt Jolie. Toof moet lachen. ‘Hi hi, dat is geen navel, maar een buidel. Vrouwtjeskangoeroes hebben een buidel. Babykangoeroes kruipen in de warme buidel van mama. Daar drinken ze melk. Ze blijven in de buidel tot ze groot genoeg zijn; ongeveer 9 maanden,’ vertelt Toof. 

‘Heb jij ook een buidel, Floep?’ Floep schudt zijn kop. ‘Nee, ik ben een mannetje en de mannetjes hebben geen buidel,’ zegt hij.

Er komt een andere kangoeroe naar Jolie en Floep gehuppeld. ‘Floep, je bent papa geworden,’ roept ze ‘Kijk eens in mijn buidel.’ Floep buigt zich voorover en kijkt in haar buidel. ‘Wat een schatje, Liefie,’ zegt Floep. Jolie mag ook kijken. ‘Oh, wat klein,’ roept Jolie ‘Net zo groot als mijn kinderduim, wat lief.’

‘Ik heb honger,’ zegt Floep en hij gaat grazen. Ook Liefie en Jolie gaan gras eten. Met de voortanden snijden ze allemaal steeds een stuk gras af. Daarna kauwen ze het gras fijn en slikken het dan door. 

Toof vertelt dat achter in de bek steeds nieuwe kiezen groeien. Deze schuiven langzaam naar voor in de bek. De versleten kiezen voor in de bek worden er uit geduwd. Dat gaat het hele leven van een kangoeroe door. 

Als baby werd Jolie zonder tanden en kiezen geboren. Toen kreeg Jolie melktanden en melkkiezen. Dit melkgebit wordt gewisseld met grote mensen tanden en kiezen, die daar onder groeien. Die duwen de melktanden omhoog, waardoor deze los gaan zitten. Dan kunnen ze uit de mond worden getrokken.

Jolie kijkt nog eens om. In de verte brandt het nog steeds. Overal zie je rookwolken in de lucht. Het is nog steeds erg gevaarlijk hier met die branden. Ze doet Toof af. PATS BOEM! Ze is ineens weer Jolie en bij mama. ‘Je was op de televisie,’ zegt mama ‘Ik zag een kangoeroe met een rode pet op. Dat was jij!’


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.