Sint-Ursula
Sint-Ursula Foto: Peter de Koning

Bezuinigingen Boxtel treffen sociaal domein flink

Algemeen Financiën (e) Nieuws (c)

Het sociale gezicht van Boxtel krijgt een flinke knauw. Althans, als het bezuinigingsvoorstel van het college van B en W door de raad wordt goedgekeurd. Bijna de helft van de aangekondigde kortingen, 3,6 miljoen in 2022 tot 4,5 miljoen in 2025, komt voor rekening van het sociaal domein. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Dat Boxtel worstelt met sociale voorzieningen is geen op zichzelf staande ontwikkeling. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, die de financiën van gemeenten controleren, uitten medio 2020 al zorgen bij de ministerraad. Al vóór de coronacrisis stond het sociale veld onder druk: een bekend probleem nadat het Rijk in 2015 overheidstaken op het gebied van jeugdzorg, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet bij gemeenten ‘over de schutting gooiden’ zonder voldoende budgetten. 

Ook al wordt er uiteindelijk 2,1 miljoen euro gesneden in de sociale kosten, volgens burgemeester Ronald van Meygaarden blijft ‘de basis op orde’. Veel van wat Boxtel landelijk niet verplicht was te doen, verdwijnt echter. 

SCHOONMAAK

Neem bijvoorbeeld de besparing op de zogeheten huishoudelijke-hulptoelage: het geld om jaarlijks grote schoonmaak te laten uitvoeren, wordt geschrapt bij Wmo-cliënten (lees elders op deze pagina). De algemene regeling vervalt en alleen mensen die het nog echt nodig hebben, maken nog kans op zo’n grote schoonmaak. Van Meygaarden: ,,De basis willen we op orde houden, maar de extra luxe gaat eraf. Of het moet anders worden georganiseerd.”

INDICATIES

Er wordt nog meer aangestuurd op zelfredzaamheid. Oftewel, minder zorg van professionals, meer leunen op de directe omgeving. Er wordt scherper gekeken naar indicaties van zorgbehoevenden. Bijvoorbeeld praktijkondersteuners die huisartsen helpen om jongeren door te verwijzen naar minder dure en lichtere trajecten binnen jeugdzorg. ,,We willen bezuinigen op jeugdzorg, maar niet zodanig dat onze jongeren in gevaar komen. Op Jeugdbescherming beknibbelen we bijvoorbeeld niet”, zegt wethouder Hans Heesen, verantwoordelijk voor financiën.

Binnen de Wmo wordt scherper gekeken naar het verlenen van zorg in natura en zullen inwoners meer afhankelijk worden van mensen in hun directe omgeving. 

STRIKTERE KEUZES

Door te kijken naar de indicaties binnen jeugdzorg en Wmo, kan Boxtel ruim zes ton van haar uitgaven schrappen. Daarnaast moet ook gesneden worden in de bijstand door striktere keuzes maken. Ook moet het project MijnWerkDichtbij, een samenwerking tussen de WSD en Boxtel om inwoners aan een vaste baan te helpen, extra geld opleveren. Samen met het inzetten van de ‘sociale recherche’, die bijvoorbeeld zorgfraude of PGB-fraude opspoort, kan volgens B en W 270.000 euro worden bespaard op de kosten. Dit was al een bestaande bezuinigingsmaatregel. Bovendien had het huidige college het plan om beleidsregels voor minima en inwoners in de bijzondere bijstand te veranderen, maar het extra budget van 100.000 euro dat hieraan werd besteed, moet worden teruggedraaid. 

Wel verwacht Boxtel extra inkomsten vanuit het Rijk voor loonkostensubsidie met 360.000 euro zullen toenemen vanaf 2022, maar dat is nog geen zekerheid. Deze subsidie krijgen werkgevers die mensen in dienst nemen met bijvoorbeeld een ziekte of handicap.

Het sociale domein omvat iets meer dan de helft van de totale uitgaven in Boxtel: zo’n 48 miljoen van de circa 90 miljoen. Hieronder vallen maatschappelijk werk, minderheden, jeugdzorg, Wmo, participatiewet, volksgezondheid en onderwijs. 

POLITIEK

De voorgenomen bezuinigingen komen voort uit de zogeheten kerntakendiscussie die de raadsleden het voorbije jaar hebben gevoerd. Na een rommelig inspraakproces, kreeg het college de opdracht van de raad om met een bezuinigingsvoorstel te komen. En daarbij de broekriem aan te halen. De gemeenteraad beslist op dinsdag 2 november of B en W de opdracht hebben volbracht. Het kan dat de politici iets anders willen, weet burgemeester Van Meygaarden. ,,Maar dan moeten zij ook met een ander dekkingsplan komen.”

OP DE FOTO: In het complex Sint-Ursula aan de Baroniestraat zijn veel diensten gehuisvest die actief zijn in het sociaal domein. Zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, ContourdeTwern, bureau Halt en de GGD. (Foto: Peter de Koning, 2018).