...WIM STERKS...             (Foto: Rens van den Elsen).
...WIM STERKS... (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

Bouwproject in Esch stagneert door tekort aan ambtenaren

Algemeen Esch (c) Woningbouw Nieuws (c)

Het tekort aan personeel bij ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij heeft niet alleen gevolgen voor grote (bouw)projecten. Ook burgers met kleine initiatieven zijn de dupe. Zoals Wim Sterks, die twee levensloopbestendige woningen wil bouwen in zijn achtertuin aan De Langvelden in Esch. Reactie vanuit het Boxtelse gemeentehuis komt er echter maar niet...

Woningbouw is momenteel een heet hangijzer, niet alleen lokaal. Overal is behoefte aan meer huizen, voor alle doelgroepen. In Esch is de vraag naar woonruimte ook groot. Sterker nog, de twee levensloopbestendige woningen die Sterks wil bouwen staan er nog niet eens, maar toch is er al veel vraag naar. ,,In een dorp gaan deze nieuwtjes natuurlijk snel rond. Ik heb dan ook al diverse vragen gehad van senioren die interesse hebben en willen weten wanneer we beginnen”, geeft de Esschenaar aan. 

Maar juist het starten met de werkzaamheden is voorlopig nog niet aan de orde. De gemeente Boxtel, en daarbij dus ook de ambtenaren van MijnGemeenteDichtbij, geeft geen reactie op vragen en verzoeken van de Esschenaar. ,,En dat terwijl eind 2019 al door de gemeente Haaren akkoord is gegeven op de voorbereiding van een ontwerpbestemmingsplan. Ik heb ondertussen de diverse benodigde onderzoeken laten uitvoeren en eind vorig jaar liet een Haarense ambtenaar mij weten dat vanwege de opsplitsing van de gemeente alle informatie was doorgegeven aan Boxtel. Het was nog slechts een kwestie van de procedure starten, maar het bleef stil.”

Sterks kreeg in maart nog wel te horen dat zijn verzoek zou worden besproken en dat binnen dertig dagen een reactie zou volgen. ,,Maar wederom stilte. Datzelfde tafereel herhaalde zich rond de zomer.” 

CONSTRUCTIEF

Uiteindelijk nam de Esschenaar direct contact op met wethouder Wim van der Zanden, die woningbouw in zijn portefeuille heeft. Die gaf aan dat er een groot tekort is aan ambtenaren op de afdeling ruimtelijke ordening. Dat gebrek aan handjes werd in september openbaar gemaakt. De gemeente Boxtel zet namelijk een groot deel van de bouwplannen in de ijskast vanwege capaciteitsproblemen. ,,Wanneer mijn plannen opgepakt zouden worden kon de wethouder niet zeggen”, aldus Sterks.

Toch liet de Esschenaar zich door deze mededeling niet uit het veld slaan. Hij stelde voor om de gemeente uit de brand te helpen: ,,Volgens de wethouder waren ook externe partijen niet in staat om het werk van de Boxtelse ambtenaren te verlichten. Maar ik ken wel wat mensen uit het wereldje van adviesbureaus en in overleg met Van der Zanden mocht ik hen inschakelen bij wijze van pilot. Dat stemde mij hoopvol.”

Maar de geschiedenis herhaalde zich wederom. Want het door Sterks ingeschakelde bureau krijgt ook geen contact met de betreffende ambtenaren.

De hele gang van zaken frustreert Sterks. ,,Het stoort me nog het meest dat er totaal niet wordt gereageerd op mijn verzoeken. Er moet meer gebouwd worden en hier ligt een kant en klaar plan. Zelfs van de geboden hulp wordt geen gebruik gemaakt. De gemeente schiet hierin ernstig tekort.”

PROBLEMEN

Zelf bouwt de Esschenaar een levensloopbestendige woning in de nieuwe wijk Reigerskant. De ontstane situatie met de gemeente Boxtel brengt hem daardoor in een extra lastig parket. Zo lang het onduidelijk blijft of de huizen in zijn huidige achtertuin er mogen komen, kan hij zijn huidige woning niet verkopen. ,,De gemeente is er om mensen te helpen, maar op deze manier kom ik juist in de problemen.”

De gemeente Boxtel heeft nog niet gereageerd op vragen van de redactie.

OP DE FOTO: Wim Sterks uit Esch weet dat er veel behoefte is aan huizen voor ouderen en wil graag twee levensloopbestendige woningen bouwen in zijn achtertuin. Alles ligt klaar, maar de gemeente geeft geen kik. (Foto: Rens van den Elsen).

Wim Sterks uit Esch weet dat er veel behoefte is aan huizen voor ouderen en wil graag twee levensloopbestendige woningen bouwen in zijn achtertuin. Alles ligt klaar, maar de gemeente geeft geen kik. (Foto: Rens van den Elsen).
Wim Sterks uit Esch weet dat er veel behoefte is aan huizen voor ouderen en wil graag twee levensloopbestendige woningen bouwen in zijn achtertuin. Alles ligt klaar, maar de gemeente geeft geen kik. (Foto: Rens van den Elsen).