Geen jaarlijkse grote schoonmaak meer voor hulpbehoevenden. Die regeling wil Boxtel schrappen om te bezuinigen. (Foto: Pexels).
Geen jaarlijkse grote schoonmaak meer voor hulpbehoevenden. Die regeling wil Boxtel schrappen om te bezuinigen. (Foto: Pexels). Foto: Pexels

Ingrid de Haas maakt zich zorgen over bezuiniging op schoonmaak

Algemeen Financiën (e) Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)

Dat er bezuinigingen aankomen, wist Ingrid de Haas al een tijdje. Toch is ze ontdaan van het nieuws dat het Boxtelse college de jaarlijkse grote schoonmaak als regeling wil schrappen. Juist daardoor kon zij met de huishoudelijke hulp achterstallige zaken opruimen. Het verder uitkleden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) werpt voor haar de vraag op hoeveel ondersteuning ze nog kan vragen van haar directe omgeving. En of de versobering geen eenzaamheid in de hand werkt...

Het is een serieuze zorg van de Boxtelse en niet voor niets. In 2015, toen de Wmo over werd gedragen aan de gemeentes, kreeg ze een bijzondere mededeling van een consulent die haar indicatie deed. ,,Die zei dat het eigenlijk normaal moest worden dat bezoek eerst de strijk of iets dergelijks voor je doet. Mijn vrienden komen voor de gezelligheid en voor de vriendschap. Moeten ze dan ook nog werken voor mij? Ik kan me voorstellen dat zij op den duur gaan denken van: ‘Tja, als ik naar Ingrid ga, moet ik ook allerlei klusjes doen’. Het werkt eenzaamheid in de hand, maar de overheid wil dat mensen juist langer zelfstandig thuis blijven wonen.”

SCHOON EN LEEFBAAR

Wie Ingrid ontmoet, kan daaruit niet direct afleiden dat ze wat extra ondersteuning nodig heeft. Toch kan zij door chronische rugklachten en posttraumatische dystrofie, een zenuwaandoening waarbij het kleinste stootje al kan leiden tot een flinke zwelling, veel zaken niet goed zelf. Gelukkig kan ze al rekenen op haar ‘hele lieve dochter en diens partner die al erg veel doen’. En natuurlijk de huishoudelijke hulp, die voor bijna drie uur in de week wordt vergoed. 

Maar ondanks de extra inspanningen van de schoonmaakster, kan diegene niet het hele huis doen. Dat mag ze overigens ook niet, legt Ingrid uit. ,,Schoon en leefbaar is het uitgangspunt, maar dat geldt voor de vertrekken waar je ‘leeft’. Ik heb hierboven drie slaapkamers, eentje wordt er schoongemaakt. Samen met de badkamer. Maar beneden heb ik ook nog een badkamer waar ik mijn was en dergelijke doe, die mag dan weer niet omdat ik mijzelf boven was. Mijn hobbykamer valt eveneens niet onder de ‘leefruimte’...”

GRONDIG AANPAKKEN

Dat de gemeente sinds enkele jaren twee keer vier uur per jaar extra vergoedt voor een grote schoonmaak, kwam Ingrid bijzonder goed uit. ,,Dan gaan we de overige slaapkamers en de badkamer beneden grondig aanpakken omdat die zijn blijven liggen. Zij (de huishoudelijke hulp, red.) komt dan ook nog een half uur eerder voor mij.”

Boxtel heeft echter aangegeven dat de mensen die de jaarlijkse schoonmaak nog echt nodig zullen hebben, deze ook vergoed krijgen. Maar gezien alle bezuinigingen die er al zijn doorgevoerd, houdt Ingrid haar hart vast. ,,Als iemand hulpbehoevend - wat een verschrikkelijk woord is dat! - is, vind ik dat er niet over geld mag worden gesproken. Gelukkig dat ik nog bijna het maximum aantal wekelijkse uren krijg, maar ik ken ook een voorbeeld van een hulp die een heel huis in een uur en 45 minuten moet doen. Geen wonder dat de thuiszorg op zijn tenen loopt.”

Dit artikel kwam tot stand via Ons BC. Help mee onze dorpen nog beter in beeld te brengen en download de app Ons BC via Google Playstore of de App Store van Apple.