Lokale lasten stijgen licht

Algemeen Financiën (e) Nieuws (c)

De lokale lastendruk voor huurders en woningeigenaren stijgt, ondanks de bezuinigingsopdracht waar Boxtel mee te maken heeft, slechts trendmatig. Het gaat om gemiddeld 2,1 procent. De afvalstoffenheffing is wel flink toegenomen, met 9,5 procent. Daarentegen daalde het tarief voor de riolering met 5,2 procent door een rentevoordeel.

De plaatselijke belastingen voor een huurder stijgen volgend jaar naar verwachting met 1,77 procent. Huizenbezitters gaan 2,3 tot 2,6 procent meer aan lokale heffingen betalen, afhankelijk van de woz-waarde van hun woning. Die wordt altijd aan het begin van het nieuwe jaar bepaald. Hoewel de stijging van de onroerendzaakbelasting (ozb) beperkt blijft, neemt de woz-waarde van woningen naar verwachting flink toe. De hoogte hiervan hangt samen met het bedrag dat een huiseigenaar aan ozb moet betalen.

TIENTJESWERK

De gemeente verwacht desalniettemin dat het extra geld dat Boxtelaren aan heffingen kwijt zijn, slechts tientjeswerk betreft. Huurders zullen volgend jaar 8 euro meer op jaarbasis moeten betalen, huizenbezitters 15 tot 30 euro meer. Een jaar eerder steeg de lokale lastendruk nog wel flink. Toen ging die met gemiddeld zo’n 10 procent omhoog.