De oude school aan het Ronduutje werd in november 2019 ontmanteld. Woonstichting Joost wil op die locatie twintig woningen laten bouwen. Volgens de begroting leverde de grondverkoop de gemeente 525.000 euro op. (Foto: Albert Stolwijk).
De oude school aan het Ronduutje werd in november 2019 ontmanteld. Woonstichting Joost wil op die locatie twintig woningen laten bouwen. Volgens de begroting leverde de grondverkoop de gemeente 525.000 euro op. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Gemeente gaat meer geld voor haar grond vragen

Algemeen Woningbouw Nieuws (c)

Jaarlijks ruim acht ton meer aan inkomsten uit grondverkopen. Dat is het doel van wethouder Wim van der Zanden (ruimtelijke ordening). De prijzen voor gemeentegrond gaan daarvoor omhoog.

De gemeente wil het vastgoedbedrijf op orde brengen en in het kader van de naderende bezuinigingen kan dat een flinke inkomstenbron voor Boxtel opleveren. Het college van B en W wil de prijzen meer ‘marktconform’ aanbieden aan geïnteresseerde partijen. 

Doordat de grond meer op zal leveren, kan Boxtel meer storten in de algemene reserve. Dat is ook nodig: het spaarpotje is de voorbije jaren flink geslonken. Eind 2019 had Boxtel nog een zorgwekkende 2,3 miljoen euro achter de hand en dat is onder de risicogrens van 3 miljoen. Boxtel moet voldoende bestand zijn om fikse tegenvallers op te kunnen vangen. Daarom werd begin dit jaar de schatkist opgehoogd naar 4,6 miljoen euro. 

De hoogte van de grondprijs is volgens wethouder Hans Heesen ook afhankelijk van de ‘maatschappelijk wenselijke ontwikkelingen’. Als iemand bijvoorbeeld sociale woningenbouw wil ontwikkelen op een stuk grond, kan er onderhandeld worden over de prijs. 

Hoe veel Boxtel vroeg en vraagt voor de grond, gaven B en W niet aan. 

OP DE FOTO: De school aan het Ronduutje werd eind 2019 afgebroken. Woonstichting Joost wil er twintig woningen laten bouwen. De grondverkoop leverde de gemeente 525.000 euro op. (Foto: Albert Stolwijk).