Burgemeester Ronald van Meygaarden ontvangt de bezuinigingstips die werden aangedragen door inwoners. Namens een werkgroep uit de gemeenteraad overhandigde Stefan de Nijs het boekwerk.
Burgemeester Ronald van Meygaarden ontvangt de bezuinigingstips die werden aangedragen door inwoners. Namens een werkgroep uit de gemeenteraad overhandigde Stefan de Nijs het boekwerk. Foto: Henk van Weert

Stelling: extra geld voor meer ambtenaren is logisch, ondanks miljoenenbezuiniging

Algemeen MijnGemeenteDichtbij Nieuws (c)

Volgend jaar wordt er 3,7 miljoen euro bezuinigd door Boxtel. Daarbij is echter wel ruimte gehouden om 1,4 miljoen euro te investeren in de ambtelijke organisatie MijnGemeenteDichtbij (MGD). Volgens burgemeester Ronald van Meygaarden moet de bijdrage los gezien worden van de uitkomst van de kerntakendiscussie, oftewel de bezuinigingen. ,,Jaarlijks hebben we minder aan personeel uitgegeven dan wat we ervoor kregen van het Rijk. Het is ten goede gekomen aan de inwoners.” 

Vooralsnog gaat het om een incidenteel bedrag dat de ambtelijke organisatie wil ontvangen. Aan Sint-Michielsgestel wordt om 1,1 miljoen extra gevraagd. De ambtenaren van beide gemeenten werken samen binnen MGD.

Volgens Van Meygaarden zijn er voor Boxtel en Sint-Michielsgestel gezamenlijk zo’n vijftig man minder actief dan voor gemeenten van vergelijkbare grootte. ,,Het geld dat we vanuit het Rijk te besteden krijgen voor personeel, hebben we daarvoor nooit helemaal ingezet. Dat gaven we uit aan de inwoners”, legt Van Meygaarden uit. ,,We moeten nu de dienstverlening op peil houden en zorgen dat er ambtenaren aan het loket zitten.” 

,,Je ziet nu al dat we een aantal dingen niet kunnen doen”, vult wethouder Hans Heesen (financiën) aan. ,,Denk bijvoorbeeld aan de uitvoering van bouwplannen”, verwijst hij naar het feit dat Boxtel vijftig van de tachtig initiatieven in de ijskast heeft geplaatst.

Toch klinkt het tegenstrijdig klinkt: Boxtel bezuinigt, maar investeert tegelijkertijd in de eigen organisatie. Van Meygaarden: ,,Het beeld dat ze ‘wel geld aan zichzelf uitgeven’ ligt op de loer, terwijl dat niet zo is. Het geld is nooit uitgegeven.” 

Naast het krappe personeelsbestand, heeft Boxtel (net als iedere andere gemeente) te maken met de krappe arbeidsmarkt. Het ambtelijk bedrijf werkt voor circa 60.000 inwoners. Bij een gemeente van die grootte, krijgt personeel meer salaris. Maar de beleidsmedewerkers werken op papier voor twee kleinere gemeenten. Van Meygaarden: ,,Dat scheelt zomaar twee schalen. We hebben daardoor mensen over zien stappen naar grotere overheden.” Boxtel gaat overigens niet meer salaris aanbieden om beter te kunnen concurreren, geeft de burgemeester aan: ,,Dan zouden we volgend jaar drie keer zoveel nodig hebben.”

STRUCTUREEL

Dat er nu eenmalig om een totaalbedrag van 2,5 miljoen wordt gevraagd om de basis op orde te brengen, betekent niet dat het bij deze impuls blijft. Er is een structurele oplossing nodig, aldus de Boxtelse burgemeester: ,,Dat zagen we intern al aankomen. Hoe we het vervolg, voor de jaren na 2022, gaan invullen zal in de toekomst moeten blijken.” 

Met de impuls steekt Boxtel volgend jaar bijna 21,7 miljoen euro in het personeelsbedrijf. Volgens de meerjarenbegroting van MGD loopt dit bedrag op naar circa 23,2 miljoen euro in 2025. Daarvan is zo’n 80 tot 85 procent bestemd voor personeel. Met Sint-Michielsgestel betalen beide gemeenten 38,8 miljoen euro voor MGD, waarvan 32,2 miljoen voor ambtenaren. Beide burgemeesters stellen echter dat meer personeel uiteindelijk ook ten goede komt aan de inwoners.

Als de basis op orde is, moet dit ‘meer rust brengen’ binnen het ambtenarenbedrijf. Van Meygaarden en zijn ambtsgenoot Han Looijen van Sint-Michielsgestel gaven dat dinsdag tijdens een bijeenkomst aan. Die volgde nadat Boxtel de donderdag ervoor zowel de bezuinigingen als de extra investering in MGD bekendmaakte. 

Vanwege de bezuiniging en tegelijkertijd de investering in MGD is de redactie van Brabants Centrum tot de volgende stelling gekomen:

“Extra geld voor meer ambtenaren is logisch ondanks miljoenenbezuiniging”

Praat mee onderaan dit artikel.

OP DE FOTO: Burgemeester Ronald van Meygaarden ontving in mei dit jaar de bezuinigingstips die werden aangedragen door inwoners. Namens een werkgroep uit de gemeenteraad overhandigde Stefan de Nijs het boekwerk. (Foto: Henk van Weert).