Ignacio de Los Hoyos is een van de acteurs die deelneemt aan het Halloween-weekend in kasteelpark Stapelen.
Ignacio de Los Hoyos is een van de acteurs die deelneemt aan het Halloween-weekend in kasteelpark Stapelen. Foto: Peter de Koning

Nu al 350 aanmeldingen voor Halloweentocht Boxtel Spookt

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

In kasteelpark Stapelen jagen over tweeënhalve week allerlei engerds minstens 350 kinderen de stuipen op het lijf. Zoveel aanmeldingen zijn er tot dusver voor de nu al populaire Halloweentocht Boxtel Spookt, georganiseerd door Jordy van den Boer vanuit Bruisend Centrum Boxtel. ,,Ik ben blij dat ik zelf niet mee hoef te lopen...”

Drie dagen lang is het griezelen geblazen in park Stapelen. In het weekeinde van de Amerikaanse feestdag Halloween op 29 en 30 oktober lopen de meest vreemde wezens rond die jeugd in groepjes moet passeren. ,,We hebben op vrijdag een tocht voor de kinderen onder de twaalf jaar”, legt Van den Boer uit. De griezels zijn dan nog niet zó intensief op zoek naar slachtoffers om te laten schrikken, al spookt het dan wel behoorlijk. ,,De zaterdag is voor kinderen boven de twaalf. Die avond zijn alle engerds echt actief...”, waarschuwt Van den Boer. Zondag 31 oktober begeven de griezels zich tussen 12.00 en 17.00 uur op de Boxtelse Markt onder het winkelend publiek. In het kasteelpark is dan de rust weergekeerd. 

OP DE PLANK LIGGEN

De Boxtelse zanger en evenementenorganisator heeft het idee voor Boxtel Spookt al een jaar of vijf op de plank liggen. ,,Ik kijk natuurlijk ook om me heen en zag de zogeheten fright nights die door pretpark Walibi worden georganiseerd (deze vinden overigens komend weekeinde plaats, red.). Die zijn enorm populair. Ik wil ook een beetje die richting uit”, vertelt Van den Boer. ,,Sinds dat ik bij Bruisend Centrum aan de slag ben, is het vanwege mijn rol als coördinator iets makkelijker geworden om zoiets op touw te zetten. Dat er animo voor is, had ik wel verwacht. Inmiddels hebben we ruim 350 aanmeldingen en ik verwacht dat er daar nog veel meer bij gaan komen.” 

Tijdens Boxtel Spookt helpen tien tot vijftien vrijwillige acteurs om alles levensecht te maken en worden de decors in park Stapelen kundig voorbereid. ,,We doen alles met Boxtelse mensen. Er spelen zich verschillende scènes af. Daarvoor is ook Merheim Audiovisueel uit Boxtel ingeschakeld.”

DOORLOOPEVENEMENT

Het was vorig jaar al de bedoeling dat Boxtel Spookt werd gehouden, maar het heersende virus dwarsboomde het initiatief toen. Van den Boer: ,,Nu kan het wel: het is een doorloopevenement waarbij de deelnemers niet alleen door Stapelen maar ook over het naastgelegen vlonderpad tegenover het natuurgebiedje Dommelbimd lopen. Via de Konijnshoolsedreef kunnen de kinderen weer naar het centrum lopen.”

Van den Boer hoopt dat de activiteit een blijvertje wordt op de Boxtelse evenementenagenda. ,,Er zijn meer locaties in Boxtel waar dit zou kunnen, maar zolang ik het organiseer, wil ik het graag in Stapelen laten plaatsvinden.” 

Iedere vijf minuten start er een groepje van tien tot vijftien mensen. Het is ook mogelijk om jezelf als groep aan te melden, legt Van den Boer uit. ,,We hebben bijvoorbeeld een aanmelding gehad van een buurtvereniging waarvan de leden samen willen lopen.” 

AANMELDEN

Meedoen kost 3,50 euro per persoon en kan via aanmelden@vdboerproducties.nl. Mensen krijgen dan een betaallink toegestuurd waarmee de aanmelding definitief is. De kinderen die op vrijdag komen, krijgen een pompoenlampje. Het eerste groepje verzamelt zich die dag om 18.30 uur bij het loopbruggetje vanuit de Burgakker naar Stapelen. De zaterdagdeelnemers krijgen ook nog een presentje en ook op 30 oktober start het eerste gezelschap om 18.30 uur op de reeds genoemde locatie.

De organisator wil nog wel met name de mensen die zaterdag komen, waarschuwen. ,,Dan kunnen er zomaar griezels op je af komen. En je weet dan natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren...”

OP DE FOTO: Normaliter is Ignacio de Los Hoyos een Boxtelaar zoals wij allen. Maar in kasteelpark Stapelen verandert hij plots in een angstaanjagende griezel. En hij is niet het enige spookfiguur dat er rondwaart in het weekeinde van 29, 30 en 31 oktober... (Foto: Peter de Koning).