DCIM\100MEDIA\DJI_0017.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0017.JPG Foto: Albert Stolwijk

Aanpassing in bouwplan Postelstraat, meer huizen niet mogelijk

Algemeen Esch (c) Nieuws (c)

Het plan voor vier ruimte-voor-ruimtewoningen op het weiland naast de Willibrordusschool aan de Postelstraat in Esch gaat er toch komen. Wel in aangepaste vorm, om tegemoet te komen aan de vele bezwaren die inwoners hadden ingediend. Het liefst zagen Esschenaren op deze locatie meerdere huizen komen voor senioren en starters, maar dat blijkt niet mogelijk.

De ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte, onderdeel van de provincie Noord-Brabant, kwam vorig jaar met het plan om vier ruime kavels op het perceel in te zetten voor woningbouw. Maar veel inwoners zagen de komst van vier, in hun ogen te grote woningen niet zitten en dienden massaal zienswijzen in. Dat gebeurde mede na een oproep van dorpsgenoot Christien van Schijndel, tevens gemeenteraadslid voor Combinatie95. 

Naar aanleiding van alle bezwaren is de ontwikkelmaatschappij gaan uitzoeken of het mogelijk is om aan de Postelstraat meer woningen te ontwikkelen. Dat blijkt niet mogelijk vanwege provinciaal beleid: het weiland valt officieel buiten de bebouwde kom en is niet aangemerkt als potentiƫle uitbreidingslocatie. Bovendien, zo stelt Ruimte voor Ruimte, is het achterste deel van het perceel door waterschap De Dommel aangemerkt als overstroomgebied, wat de ruimte voor een flink aantal huizen beperkt.

MEER GENERATIES

Om toch deels tegemoet te komen aan de opmerkingen van inwoners, heeft Ruimte voor Ruimte de plannen aangepast. Zo wordt nu uitgegaan van vier zogeheten meergeneratiewoningen. Het is dan mogelijk om een afhankelijke ruimte in te richten, zodat gezinnen bijvoorbeeld ook opa en oma op hetzelfde perceel kunnen laten wonen. De maximale omvang van de woningen is ook verkleind, van maximaal 1.000 naar 750 vierkante meter. 

Daarnaast zijn de aangeboden kavels verkleind en komen er tussen de percelen bebouwingsvrije zones, zodat het zicht op de Essche Stroom behouden blijft. 

Het aangepaste bestemmingsplan is opnieuw aangeboden aan het Boxtelse college van B en W. Dat moet een besluit nemen over de inhoud. Daarna mag de gemeenteraad er nog een zegje over doen.

OP DE FOTO: Op dit weiland aan de Postelstraat in Esch moeten in de toekomst vier woningen komen. Daar is veel reuring over ontstaan. (Foto: Albert Stolwijk, 2020).