Ondanks dat bij mbo-school SintLucas een 'peukenfiets' staat, ligt er volop afval op de Burgakker.
Ondanks dat bij mbo-school SintLucas een 'peukenfiets' staat, ligt er volop afval op de Burgakker. Foto: Jos Stift

Vrije Tribune: Sigarettenpeuken, ruim ze op!

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Door Jos Stift

Zaterdag 18 september gingen we richting Markt waar de verzamelplaats was voor eenieder die mee wilde ‘prikken’ op deze World Cleanup Day. Er waren aardig wat vrijwillig(st)ers op af gekomen die met hesje en prikker naar verschillende plekken in Boxtel werden verwezen. Enthousiast gingen we samen met drie andere helpers op pad richting park Stapelen met dat mooie kasteel.

Vanaf de Markt liepen we de Burgakker in, de straat richting het park. In deze straat bevindt zich ook een onderwijsinstelling, waar binnen de schoolmuren niet meer gerookt mag worden. Zo enthousiast als we waren bij de start, zo snel sloeg ons enthousiasme om in verbazing en ontzetting omdat we in die straat zoveel peuken zagen liggen.

Na onderzoek blijkt dat er zeven tot tien miljard peuken op straat belanden, voornamelijk in de buurt van scholen, voetbalverenigingen, cafés, pleinen en andere plekken waar veel mensen bij elkaar vertoeven. De ergernis over de peuken op straat, waarvan er na schoonmaak nog twee miljard blijven liggen, is heel groot. 

Wist je trouwens dat het twee tot twaalf jaar duurt voordat zo’n peukje is afgebroken? De toxiteit van de peukjes is zo groot dat een peuter, die twee peukjes opeet meteen in het ziekenhuis behandeld moet worden. Dit geeft ook gelijk aan dat wat er in het filter van een sigaret zit erg ongezond is voor de mens maar ook voor de natuur als dit in het afvalwater komt.

Hier moet natuurlijk wat aangedaan worden. Wat zouden oplossingen kunnen zijn voor dit probleem? Ik denk dat informatie/voorlichting op scholen al een stuk kan helpen en verder zouden peukenpaaltjes op gemeten routes waar veel peuken op straat worden gegooid geplaatst kunnen worden. In Antwerpen haalde dat maar liefst 80 procent van het aantal dat op straat belandt, naar beneden. Ook creatieve peukenafvalboxen met een soort wedstrijdelement zodat je bij het gooien van je peuk in een box een vraag beantwoordt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over je favoriete voetbalclub of waar je het liefste uitgaat.

Uiteindelijk gaat het toch hierom: Boxtel zo schoon en milieuvriendelijk te maken.

'Asbakfiets' Burgakker voor studenten van SintLucas.