De Boxtelse zanger/gitarist Patrick Hendriks vertolkt in Podium Boxtel zelfgeschreven Engelstalige liedjes, covers én guilty pleasures. Allemaal ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. (Foto: eigen collectie).
De Boxtelse zanger/gitarist Patrick Hendriks vertolkt in Podium Boxtel zelfgeschreven Engelstalige liedjes, covers én guilty pleasures. Allemaal ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Met Patrick Hendriks op ontdekkingsreis

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Wat hebben een in Boxtel gebouwde gitaar, een uit een grap ontstaan catchy Nederlandstalig liedje en het jezelf mooier voordoen dan je daadwerkelijk bent met elkaar te maken? Muzikant Patrick Hendriks verbindt het vanwege zijn vijftigste verjaardag met elkaar tijdens muzikale ontdekkingsreis. Die vindt plaats op zaterdagavond 13 november in Podium Boxtel aan de Burgakker. 

Guilty pleasures, (relatief onbekende) nummers van onschatbare waarde, eigen muziek en diverse muzikale gasten. Het komt allemaal aan bod tijdens het concert ‘Fifty/50’. Als tiener raakte Hendriks al in de ban van het muziek maken. Op weg van zijn toenmalige woonplaats Heeswijk-Dinther naar zijn middelbare school in Veghel ontstond het idee de gitaar op te pakken. Vanaf dat moment legt de Boxtelaar zich fanatiek toe op het maken van muziek. Hij stelt zichzelf het doel om bekend te worden, zodat hij er zijn beroep van kan maken.

MEER DAN ENKEL MUZIEK

Inmiddels is Patrick 50 en woont hij alweer de helft van zijn leven jaar in Boxtel. Een zeer geslaagde professionele muziekcarrière is er niet van gekomen. ,,Dat voelde eerst wel een beetje als falen”, blikt de muzikant terug. Maar er was meer in het leven dan enkel muziek maken, stelt hij.

Toch hield muziek hem altijd bezig. Als tiener luisterde hij naar alternatieve muziek: The Cure, The Smiths, The Alarm, The Cult, The The. ,,Ik wilde altijd alternatief zijn”, lacht hij. ,,Als de hele klas voor Doe Maar was, dan was ik voor Normaal.” Die nummers speelt hij dan ook met diverse bands, waar hij zijn eerste muzikale vrienden maakt.

VERANDERENDE SMAAK

Langzaamaan veranderde zijn smaak: rock, pop, maar vooral het wat ruigere gitaargeluid van bijvoorbeeld Foo Fighters spreekt hem nu aan. Of Bryan Adams, waarvan op het eerste gezicht simpele liedjes eigenlijk heel interessantere arrangementen blijken te zijn.

Hendriks bracht een EP uit met daarop Engelstalig werk dat hij in de loop van de jaren schreef. Ook staat er nieuw werk op. Hij neemt het publiek, samen met zijn vaste bandbuddies van RockSoc en aangevuld met verschillende muzikale bekenden, mee langs deze songs. Maar ook langs zijn muzikale jeugdliefdes en guilty pleasures, met een portie anekdotes.

Zo kreeg hij enige tijd geleden een handgemaakte gitaar in zijn bezit die veertig jaar geleden in een fabriek te Boxtel gemaakt blijkt te zijn. Er werden in ons dorp namelijk gitaren gebouwd als ondermerk van de legendarische en peperdure C.F. Martin-gitaren, zo vond Hendriks uit. ,,Fantastisch toch?”, lacht hij.

Of die ene kampvuursessie waarbij het idee ontstond om een als grap geboren Nederlands nummer op te nemen. Er komen veel van dit soort persoonlijke verhalen voorbij. ,,Muziek is voor mij altijd een soort therapeutisch proces geweest. Ik gebruik het om dingen uit het dagelijks leven te verwerken en te uiten.”

BUCKETLIST-DING

Hendriks kijkt erg uit naar ‘zijn’ jubileumshow: ,,Het is echt zo’n bucketlist-ding!” En wie de zanger kent, weet dat hij hard werkt om kwaliteit te leveren. Het optreden van Patrick Hendriks begint zaterdag 13 november om 20.15 uur. Entreekaarten kosten vijftien euro en zijn te reserveren via www.podiumboxtel.nl