Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

Zestien bomen in Jan van Brabantstraat vallen ten prooi aan kettingzaag

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Ruimtelijke Ordening (e) Nieuws (c)

Nog anderhalve week en dan vallen vijftien berken en een plataan in de Jan van Brabantstraat ten prooi aan de kettingzaag. Woensdag 20 oktober starten de werkzaamheden. De kap maakt deel uit van een renovatie van stoepen, parkeerstroken en groenvakken. Dat blijkt uit een brief van de gemeente Boxtel aan omwonenden.

De bomen staan aan de zijde van de straat met oneven huisnummers, worden in opdracht van de gemeente Boxtel verwijderd en maken plaats voor andere bomen. Om precies te zijn zes Spaanse aken, drie meidoorns en zes sierkersen. 

De vakken met struiken, de stoepen en parkeerstroken aan de ‘oneven kant’ van de straat worden eveneens aangepakt. De stoeptegels liggen namelijk scheef door worteldruk. In de perken met groen worden andere planten gezet, de inritten krijgen nieuwe tegels en de banden langs de voetpaden en parkeervakken worden vervangen.

Het kappen van de bomen duurt ongeveer een dag. De renovatie van de stoepen en de parkeerstroken begint in de tweede week van november. Als deze klus geklaard is, begint de herplant van nieuwe bomen en planten. 

In 2016 verzochten bewoners van de Jan van Brabantstraat de gemeente al om de berken te vervangen vanwege overlast door blaadjes, vliesjes, beestjes en vallende takjes. Daarnaast drukken de wortels de stoeptegels omhoog. De voorgenomen kap leverde in 2019 protest op, uit dezelfde straat. In april 2020 werd de vergunning voor het werk desalniettemin verleend.

Lees donderdag 14 oktober meer hierover in de papieren editie van Brabants Centrum.