Afbeelding

MijnGemeenteDichtbij: 2,5 miljoen extra nodig

Algemeen MijnGemeenteDichtbij Nieuws (c)

De ambtelijke organisatie MijnGemeenteDichtbij (MGD) vraagt bijna 2,5 miljoen euro extra voor 2022. Hiervan komt circa 1,4 miljoen voor rekening van de gemeente Boxtel. Sint-Michielsgestel moet 1,1 miljoen gaan bijdragen. 

Boxtel en Sint-Michielsgestel hebben een structureel tekort aan ambtenaren. De leiding van MGD wil meer handjes, maar ziet zich ook vaak genoodzaakt om dure externe krachten in te huren. De krapte op de arbeidsmarkt helpt allesbehalve om alle vacatures op te vullen. En net als bij het gros van de gemeenten, staat ook MGD onder druk door de taken die vanuit het Rijk en de provincie zijn overgeheveld.

Samengevat: er ligt te veel werk dat door te weinig mensen kan worden opgepakt, zo meldde het algemeen bestuur dat bestaat uit alle wethouders en burgemeesters van beide gemeenten. Met extra geld willen zij de dienstverlening op peil houden. 

BERENSCHOT

Dat er organisatorische verbeteringen nodig waren, bleek al uit het rapport van adviesbureau Berenschot uit 2020. Naar aanleiding daarvan werd het plan MGD Next Level opgetuigd. Het ambtelijk bedrijf hield in 2020 ruim drie ton over met name omdat de personeelskosten lager uitpakten. Dat zou worden gebruikt om verbeteringen door te voeren. Maar de colleges van Boxtel en Sint-Michielsgestel vinden dat er meer centen nodig zijn. 

Naast de 2,5 miljoen euro voor 2022 wordt nog aangekondigd dat er een ‘structurele oplossing’ nodig is. ,,Wat de effecten zijn voor 2023 en verder, wordt onderzocht”, aldus het algemeen bestuur.  

FUSIE

MGD is het ambtelijk bedrijf waarin de beleidsmedewerkers van Boxtel en Sint-Michielsgestel samenwerken. In 2016 is deze organisatie opgetuigd met als oorspronkelijke doel om met minder geld meer en beter werk te leveren. Echter, de overheveling van taken uit Den Haag en de uitwerking daarvan pakte niet positief uit voor gemeenten. De lokale overheden moesten ook zaken als jeugdzorg, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de nieuwe zogeheten Participatiewet uitvoeren terwijl er tegelijkertijd op werd bezuinigd. Ook voor Boxtel leidde dit tot flinke kosten, in het bijzonder door jeugdzorg.