De realisatie van Reigerskant in Esch liep verschillende vertragingen. Voor de laatste van de drie fases moeten de procedures ook nog worden doorlopen. (Foto: Albert Stolwijk, 2020).
De realisatie van Reigerskant in Esch liep verschillende vertragingen. Voor de laatste van de drie fases moeten de procedures ook nog worden doorlopen. (Foto: Albert Stolwijk, 2020). Foto: Albert Stolwijk

Provinciale regeling moet woningbouw versnellen

Algemeen Woningbouw Nieuws (c)

De zogeheten Flexpool-regeling van de provincie Noord-Brabant kan Boxtel helpen om woningbouwprojecten te versnellen. Het college van burgemeester en wethouders moet van de gemeenteraad aan de deur kloppen bij de provincie om mee te doen.

Voor de Brabantse gemeenten is er in totaal 5,6 miljoen euro beschikbaar. Met de bijdrage kan de gemeente huidige werkkrachten meer uren laten werken (parttimers) of nieuwe mensen tijdelijk inhuren. Daarnaast is een klein deel van het potje (één miljoen) bedoeld voor een team van de provincie dat gemeenten kan ondersteunen. Bijvoorbeeld bij initiatieven van particulieren of bewonersgroepen.

Dinsdag werd een motie ingediend door alle politieke partijen die het college maant om zich te melden bij Brabant. Na drie maanden willen de raadsleden weten of Boxtel ook gebruik mag maken van het subsidiepotje en hoeveel bouwplannen hierdoor extra kunnen worden uitgevoerd. Het geld is weliswaar bedoeld om bestaande projecten versneld te kunnen laten uitvoeren. Maar als huidige initiatieven sneller van de grond komen, kan Boxtel eerder beginnen aan voorstellen die nu op de plank blijven liggen

Boxtel is naarstig op zoek naar manieren om zijn woningbouwafdeling te versterken. De redenen zijn bekend: door een gebrek aan personeel bij MijnGemeenteDichtbij (het ambtelijk bedrijf dat Boxtel deelt met Sint-Michielsgestel) heeft het college van B en W vijftig van de tachtig bouwprojecten binnen de bebouwde kom op de plank moeten leggen. Dit terwijl de behoefte aan nieuwe huizen ongekend hoog is.

OP DE FOTO: De realisatie van Reigerskant in Esch liep verschillende malen vertragingen op. Voor de laatste van de drie fases van het bouwproject moeten de procedures ook nog worden doorlopen. (Foto: Albert Stolwijk, 2020).