De Boxtelse gedenksteen die in de Kruisstraat nabij de Markt ligt, is flink beschadigd. (Foto: Pål Jansen)
De Boxtelse gedenksteen die in de Kruisstraat nabij de Markt ligt, is flink beschadigd. (Foto: Pål Jansen) Foto: Pål Jansen

Noodreparatie voor schependomszegel

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De beschadigde herdenkingssteen in de Kruisstraat wordt vandaag, maandag 4 oktober, onder handen genomen door Cor van Oosterhoud. De ambachtelijke steenhouwer uit Grave voert een noodreparatie uit. 

Of het zogeheten schependomszegel in zijn geheel kan worden gered, is nog de vraag. De vakman voert nu een noodzakelijke reparatie uit, maar is ook gevraagd om een advies uit te brengen over een definitieve oplossing.  Naast verschillende scheuren zit er ook een gapend gat in waar voetgangers en fietser over kunnen struikelen. De noodreparatie is uitgevoerd om verdere schade te voorkomen. ,,Het zal nog niet eenvoudig zijn om deze goed te repareren. Dit omdat het risico bestaat tijdens het tillen of liften dat deze nog verder gaat breken”, laat een beleidsmedewerker van de gemeente Boxtel weten.

HERINRICHTING

De circa duizend kilo wegende ‘zegelsteen’ is vermoedelijk beschadigd geraakt door zware voertuigen. Wanneer en hoe is moeilijk te achterhalen. Het is echter niet ondenkbaar dat dit gebeurde tijdens de herinrichting van de Markt in het najaar van 2018 toen de natuurstenen kolos enkele meters is verplaatst.

BIJZONDERE GEBEURTENISSEN

De gedenksteen van circa duizend kilo is op initiatief van wijlen pater Hans de Visser in het straatwerk geplaatst, samen met vijf soortgelijke exemplaren. In totaal liggen er zes van dergelijke gedenkstenen op de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen. Ze markeren verschillende bijzondere gebeurtenissen uit de Boxtelse geschiedenis. 

Het exemplaar in de Kruisstraat wordt het schependomszegel genoemd, een verwijzing naar de tijd van schout en schepenen, zeg maar de voorloper van het huidige college van burgemeester en wethouders.

OP DE FOTO: Vandaag wordt de herdenkingssteen onder handen genomen. (Foto: Pål Jansen). 

OP DE FOTO: De Boxtelse gedenksteen die in de Kruisstraat nabij de Markt ligt, is flink beschadigd. (Foto: Pål Jansen).

De Boxtelse gedenksteen die in de Kruisstraat nabij de Markt ligt, is flink beschadigd. (Foto: Pål Jansen)