Een van de historische en meest bekende panden op De Kleine Aarde: de bolwoning. Die blijft behouden, al is nog niet bepaald waarvoor deze gebruikt zal worden. (Foto: Marc Cleutjens, 2020).
Een van de historische en meest bekende panden op De Kleine Aarde: de bolwoning. Die blijft behouden, al is nog niet bepaald waarvoor deze gebruikt zal worden. (Foto: Marc Cleutjens, 2020). Foto: Marc Cleutjens

DE PLAETSE ZUID MOET BOXTEL WEER OP DE KAART ZETTEN

Kritische raad keurt verkoop DKA goed


PÅL JANSEN

Er waren twee avonden vergaderen voor nodig, maar Boxtel verkoopt De Kleine Aarde toch voor 1,2 miljoen euro aan BD Grondbeheer. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten. Hierdoor kan Herenboeren Nederland starten met het plan De Plaetse Zuid. ,,Dit kan Boxtel nationaal en internationaal op de kaart zetten”, zei verantwoordelijk wethouder Désiré van Laarhoven. Herenboer Geert van der Veer uit Boxtel is euforisch: ,,Nu nog het vertrouwen waarmaken."

Alleen oppositiepartij VVD stemde tegen het voorstel tot verkoop. Fractievoorzitter Rob Kuppens probeerde nog uitstel te forceren om alternatieven te bespreken. Zijn pogingen om meer mogelijkheden voor woningbouw te creëren, waren echter vergeefs. Het besluit volgt nadat de gemeenteraad twee avonden nodig had om alle onderwerpen die op tafel lagen vanwege De Kleine Aarde te bespreken.

Het meest heikele thema was de afwikkeling van de financiën sinds 2011, vanaf het moment dat de gemeente verantwoordelijk was voor het terrein. De enige reden dat uiteindelijk een positief resultaat overblijft, is de verkoop van de Van Coothhoeve en een stuk grond aan woonstichting Joost, die er een appartementencomplex van 22 duurzame onderkomens wil bouwen. Buiten de liberalen stemde ook daar de raad mee in.

ONDERZOEK LEGAAT

De Kleine Aarde behoort tot het legaat Van Cooth. Een ruim honderd jaar oude erfenis die besteed moet worden aan onderwijsdoeleinden. De verkoopopbrengst van het terrein en de opstallen aan het Klaverblad wil het college van B en W echter in de algemene reserve storten. Op die manier hoeft de gemeente het geld niet uitsluitend te besteden aan onderwijs. 

Deze manoeuvre kreeg echter niet de instemming van de raadsleden. De fracties bepaalden aan de hand van een motie die oppositiepartijen D66 en SP indienden dat het geld, netto zes ton, moet terugvloeien naar het legaat. 

Het CDA stelde nog voor om ál het geld uit het legaat (in totaal 1,8 miljoen euro) te bestemmen voor de bouw van een nieuw schoolgebouw in Esch en zo een ander hoofdpijndossier op te lossen. Wethouder Van Laarhoven zag dit wel zitten, maar de gemeenteraad reageerde nogal lauwtjes op deze motie. 

Fractievoorzitter Vera Brouns van de christendemocraten paste daarop haar voorstel aan en kreeg daardoor de handen wel op elkaar in de raad. Nu komt er een commissie die het legaat gaat bestuderen en adviseert wat er met het geld moet gaan gebeuren. Over een jaar moet er een plan van aanpak op tafel liggen om het legaat op te heffen. 

KRITIEK

Niet alleen de vastgoedtransactie gaat het legaat spekken. Ook stichting De Kleine Aarde, die het plan van de Herenboeren naar voren schoof, stort geld terug. Van de drie ton die haar voorloper in 2016 kreeg, is nog ongeveer een ton over. Dit zogeheten Collectief bestond uit een samenwerking van diverse partijen die De Kleine Aarde zouden exploiteren en ontwikkelen. De stichting zal bovendien nog twee jaar huur overmaken, in totaal 40.000 euro, zo zei wethouder Van Laarhoven. 

Ondanks de vele kritiek door zowat alle partijen op de financiële afwikkeling, werd deze uiteindelijk wel goedgekeurd. Ook Balans stemde gisteravond voor. Grote afwezige van die partij was Gerlof Roubos, die door familieaangelegenheden de bijeenkomst niet kon bijwonen. Wel opmerkelijk, want de fractievoorzitter stapte naar eigen zeggen juist in de politiek vanwege het gedoe rondom De Kleine Aarde. Hij is een van de buren van het beroemde voormalige milieueducatiecentrum.  

Balans-raadslid Rianne van Esch meldde echter dat ook Roubos instemde met de verkoop. De coalitiepartij gaf wel een stemverklaring af: zij vindt het onder meer jammer dat de raad slechts één plan kreeg voorgeschoteld. Die mening viel ook te beluisteren bij buurtgenoten van De Kleine Aarde. Die dienden deze week nog een alternatief plan in en ageren al lange tijd tegen de gang van zaken rondom DKA.

KENNISCENTRUM

Het concept van de Herenboeren werd naar voren geschoven door stichting De Kleine Aarde. Eind 2020 stapte een groepje betrokken Boxtelaren naar voren om te onderzoeken of er nog toekomstperspectief was voor DKA. Theodoor van Leeuwen (oprichter Voedseltuin), voormalig wethouders Anton van Aert en Ger van den Oetelaar namen de bestuursfuncties van stichting DKA over en kwamen uiteindelijk uit bij Herenboeren Nederland. Die wil op het Boxtelse terrein een kenniscentrum voor agrariërs opzetten zodat zij economisch rendabel leren omschakelen naar duurzamere vormen van landbouw.

Om alles in gang te zetten, is naar verwachting 5,1 miljoen euro nodig. Daarvan was eind augustus al twee miljoen bij elkaar. Het vertrouwen is groot dat de rest van de gelden ook rondkomen, al is dat nog geen gelopen race. ,,Op naar de zekerheid van de financiering. Dan kunnen we de champagne pas echt openknallen. Maar deze tussenstap is geweldig", jubelde Herenboeren-oprichter Van der Veer.