Afbeelding
Foto: Eigen collectie

REDDINGSBRIGADE BOXTEL FIT VAN START

Zomertraining voldoende voor zilver NK Lifesaving

Reddingsbrigade Boxtel heeft zondag twee zilveren medailles in de wacht gesleept tijdens het Nederlands kampioenschap Lifesaving. De vier- en tweekoppige zwemploegen togen daarvoor naar Gouda, waar het evenement na enkele keren te zijn verschoven nu wel van start kon gaan.

Rob van Heesch, Pieter Luytelaar, Michel Klomp en Luc van den Nieuwenhuizen waren voor aanvang wel wat gespannen. Want de coronamaatregelen hebben ook invloed gehad op het aantal trainingsuren. Het Dommelbad in Boxtel was immers lange tijd niet of gedeeltelijk open. Om toch nog enigszins goed voor de dag te komen, trainde de Boxtelse reddingsbrigade voor het eerst in haar bijna veertigjarig bestaan door in de zomer. 

POP VERVOEREN

De vier mannen zetten bij het eerste onderdeel, de vijftig meter hindernisestafette, een goede tijd neer en maakten geen fout. Omdat een sterke concurrent dit wel deed, namen de kansen voor een podiumplaats voor de Boxtelaren al direct toe. Ook bij de vijftig meter pop vervoeren, viel een belangrijke tegenstander uit vanwege kramp. Bij de prijsuitreiking werd bekend dat het team van Reddingsbrigade Boxtel net geen nummer één was geworden, maar de zilveren medaille namen de teamleden ook met gejuich in ontvangst.

LINE THROW

Een ander onderdeel waar tijdens het NK prijzen te halen waren, was het zogeheten Line Throw. Dit wordt uitgevoerd door twee personen, een redder en een drenkeling. Voor Boxtel waren dat Stef Brusselers en Krijn van der Ven. De redder staat op de kant en de drenkeling ligt in het water. Beiden hebben een uiteinde van een touw vast. Op het startsignaal laat de drenkeling los, waarna de redder met een speciale techniek probeert het touw zo snel mogelijk op te rollen om deze vervolgens terug te gooien. Wanneer dit goed gaat, kan degene in het water het touw pakken en zich naar de kant trekken. Hierbij staan kracht en explosieve snelheid centraal. 

Brusselers en Van der Ven waren goed op elkaar ingespeeld en zetten een tijd neer van 14.78 seconden. Daar beten veel tegenstanders zich op stuk omdat een foutje snel is gemaakt. Slechts één team wist het hoofd koeler te houden waardoor de twee Boxtelaren bij dit onderdeel ook op de tweede plaats eindigden.

IJKPUNT

De coach van de Boxtelse zwemteams was tevreden met het resultaat. Voor de deelnemers zelf was het een mooi ijkpunt voor het volgende NK in april 2022.

Wie de wedstrijdonderdelen en de zwemmers eens in Boxtel in actie wil zien, kan iedere zaterdag terecht in het Dommelbad aan de Schijndelseweg. Daar wordt dan door de jongens en meisjes junioren, senioren en masters getraind van 17.15 tot 18.15 uur.


up Krijn van der Ven (links) en Stef Brusselers behaalden de tweede plaats tijdens het NK Lifesaving op het onderdeel Line Throw.


u Het masters-team, met van links naar rechts Luc van den Nieuwenhuizen, Pieter Luytelaar, Michel Klomp en Rob van Heesch, wisten ook een zilveren medaille binnen te hengelen in Gouda. (Foto's: eigen collectie).

Afbeelding