Van de 25 leden vierden er achttien  het gouden bestaansjubileum van de Seniorenvisvereniging Boxtel. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de speelhal van jeu-de-boulesclub De Walnoot.
Van de 25 leden vierden er achttien het gouden bestaansjubileum van de Seniorenvisvereniging Boxtel. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de speelhal van jeu-de-boulesclub De Walnoot. Foto: Henk van Weert

SENIORENVISVERENIGING VIERT GOUDEN BESTAANSJUBILEUM

'Water is veel te schoon voor vissers'

Er waren tijden dat de Seniorenvisvereniging Boxtel zestig leden telde. Maar dat is al wat jaartjes geleden. Nu zijn er nog 25 sportvissers aangesloten. De club vierde gistermiddag het gouden bestaansjubileum in de accommodatie van jeu-de-boulesclub De Walnoot. Het werd een gezellig middagje.

HENK VAN WEERT


De hengels kwamen niet tevoorschijn, wel de boules. Nestor Cees van Oirschot (83) is veertig jaar lid. ,,En misschien wel langer", lacht hij. Vissen is zijn lust en zijn leven. ,,Het geeft vrijheid; je hebt met niemand iets te maken. Bovendien ben je in de natuur en dat is heerlijk." Ook de acht jaar jongere Seth de Jong schuift aan voor een gesprekje en vertelt dat sportvissen pure ontspanning is. ,,Het geeft me rust." Grinnikend: ,,En dat is wel nodig, want ik ben een druktemaker zeggen mensen in mijn omgeving."

Van Oirschot is de man met de meeste dienstjaren in de club. ,,En zonder Cees zouden we niet kunnen vissen", benadrukt De Jong. Hij sloot zich een jaar of dertien geleden aan, toen hij stopte met werken. ,,Met de zeis maait Cees de plekken waar de vissers kunnen zitten."

Twee keer per jaar houdt de visvereniging een wedstrijd: het konings- en het kermisvissen. Winnaars waren respectievelijk De Jong en Henny van der Heijden. ,,Bovendien hielden we enkele weken geleden een jubileumwedstrijd en daar viste Toon van den Aker de meeste centimeters bijeen." Want elke gevangen vis wordt nagemeten en gaat weer terug het water in. 

NIET IN ONS VOORDEEL

In vergelijking met de beginjaren van de Seniorenvisvereniging is het water veel schoner geworden. ,,Dat is echter niet in ons voordeel. In vuil water leven bacteriën en die zorgen voor voedsel, maar in helder water vinden de vissen weinig eten", weet De Jong. Van Oirschot vult aan: ,,Bovendien is het Leijsenven enkele jaren geleden helemaal schoongemaakt. Alle lelies zijn weggehaald en dat was niet zo slim. Nu hebben de vissen geen schuilplekken meer..."

Dit jubileumjaar sleepte Van Oirschot weliswaar geen clubprijs in de wacht, maar dat betekent niet dat hij nóóit als winnaar uit de bus kwam. ,,Ik heb laatst nog een hele vracht in het verleden gewonnen bekers weggedaan. Het werd gewoon te veel. De mooiste acht heb ik bewaard. Mijn grootste succes? Dat was de vangst van honderd vissen in tweeënhalf uur."


pp Achttien van de 25 leden vierden gistermiddag het 50-jarig bestaansfeest van Seniorenvisvereniging Boxtel. (Foto's: Henk van Weert).

Voor Cees van Oirschot (links) en Seth de Jong is vissen hun lust en hun leven.