Afbeelding
Foto: Eigen collectie

TOOF PET de TOVERPET: HET NIJLPAARD


VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Maes Donders (3 jaar) Toof Pet op.

Op televisie zijn nijlpaarden te zien. Ze staan allemaal in een rivier. Maes heeft ook een Toof Pet toverpet. Snel zegt hij de toverspreuk: ‘Toof, opgelet! Voor dat nijlpaard heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens staat Maes als nijlpaard in de rivier bij de nijlpaarden.
De nijlpaarden kijken hem een beetje gek aan. Ze hebben ook nog nooit een nijlpaard met een pet op gezien.

‘Wees maar niet bang,’ roept Maes ‘Ik doe niets. Wie is hier de baas?’ ‘Hij daar,’ roept een aantal nijlpaarden, terwijl ze met hun grote kop omhoog knikken richting een heel oud groot nijlpaard. Maes wandelt over de bodem van de rivier naar de baas.
Hij vertelt wie hij is en waarom hij een pet op heeft. ‘Ik ben “Dikzak”. Wat wil je over ons weten?’ vraagt het grote, dikke nijlpaard.

‘Ik heb honger,’ zegt Maes ‘Waar kan ik hier wat eten?’ ‘Vannacht gaat eenieder van ons naar zijn of haar grasland om te grazen,’ vertelt Dikzak ‘Wij eten vooral ’s nachts. Sommigen van ons lopen wel meer dan 10 kilometer om op hun grasland te eten. Wij hebben hele grote dikke lippen waarmee wij het gras lostrekken. We eten dan heel veel. Bijna ongeveer net zo veel als een schooljuffrouw weegt.’ ‘Gaan jullie niet samen naar een grasland?’ vraagt Maes. Dikzak schudt zijn kop. ‘Nee, ’s nachts zijn wij het liefst alleen.’


‘Overdag gaan jullie het water in?’ ‘Ja, als hier in Afrika de zon schijnt, is het heel heet. Hier in het water is het lekker koel. We slapen ook in het water,’ legt Dikzak uit. Maes ziet dat Dikzak zijn kaken op en neer beweegt. ‘Wat doe jij nou.’ vraagt hij aan Dikzak. ‘Ik heb in mijn bek onder en boven hele grote hoektanden. Door deze langs elkaar te schuren blijven deze scherp,’ antwoordt Dikzak. ‘Moet dat?’ vraagt Maes. Dikzak knikt ‘Die tanden gebruiken wij om te vechten.’ 


Toof vertelt dat nijlpaarden niet zo lief zijn als dat ze er uit zien. Een nijlpaard is heel gevaarlijk. Ze kunnen heel hard rennen, net zo hard als jij kunt fietsen. Ze gaan hun vijand achterna. Ze kunnen met die grote tanden heel hard bijten. Ze bijten met gemak een grote krokodil doormidden.


‘Ik moet poepen,’ roept Dikzak. Terwijl hij poept draait hij heel hard met zijn staartje in het rond. De poep vliegt alle kanten op. ‘Getsie, hou eens op. Waarom doe je dat?’ roept Maes.
‘Wij zijn hier de baas!’ zegt Dikzak streng ‘Ik, maar ook andere nijlpaarden maken met poep duidelijk dat dit ons gebied is!’
Toof moet lachen. ‘Nijlpaarden eten heel veel, dus moeten ze ook heel veel poepen,’ zegt de toverpet.

‘Wat ik leuk vind, is dat als ik met mijn kop in het water sta, mijn oren, ogen en neusgaten boven het water uitkomen,’ zegt Maes. ‘Klopt,’ zegt Dikzak ‘En als je onder water gaat, doe jij jouw oren en neusgaten dicht. Weet je dat je ook onder water kunt slapen?’ ‘Verdrink ik dan niet?’ vraagt Maes. ‘Nee,’ antwoordt Dikzak ‘We gaan in onze slaap automatisch af en toe naar boven om adem te halen, zonder wakker te worden.’


Er komt een vrouwtjes nijlpaard bij Maes en Dikzak staan. ‘Dag,’ zegt Maes. ‘Wow, wat ruik jij lekker,’ zegt Dikzak opgewonden ‘Mag ik jou een knuffel geven?’ Dikzak en het andere nijlpaard duiken onder water en knuffelen elkaar heel lief. ‘Een nijlpaard is heel veel in het water. Maar ze kunnen niet zwemmen,’ vertelt Toof ‘Gek hè? Ze zwemmen niet, maar lopen over de bodem.’
‘Ze blijven wel lang onder water, Toof,’ zegt Maes. Toof vertelt dat nijlpaarden wel vijf tot tien minuten onder water kunnen blijven.
‘Daar ga ik niet op wachten,’ roept Maes en hij schudt hard met zijn brede kop. Toof Pet valt van zijn kop. PATS BOEM! Maes is ineens weer terug bij papa Daan.
‘Dat was leuk. Tsjonge, wat was ik groot en dik,’ lacht Maes.


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.