Voorzitter Jo van den Brand (midden) van de bewonerscommissie Ten Brueckelen spreekt een welkomstwoordje in de recreatiezaal van Simeonshof. (Foto's: Peter de Koning).
Voorzitter Jo van den Brand (midden) van de bewonerscommissie Ten Brueckelen spreekt een welkomstwoordje in de recreatiezaal van Simeonshof. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Appartementencomplex Ten Brueckelen 25 jaar: vier bewoners van eerste uur

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Van de eerste ouderen die in oktober 1996 een van de 56 huurwoningen in appartementencomplex Ten Brueckelen aan de Annastraat betrokken, wonen er vandaag de dag nog vier. Reden genoeg voor een feestje, vond de bewonerscommissie. Gerda van Assen, Lenie Kampert, Jo Leijten en Zus van der Meijden - woonachtig op dezelfde verdieping - werden donderdag in de bloemetjes gezet door woonstichting Joost.

Terwijl de bewoners genoten van koffie en thee met iets lekkers, nam Inge Huisman het woord. De manager sociaal beheer & wonen van de Boxtelse corporatie feliciteerde in de recreatiezaal van het aangrenzende wijkhuis Simeonshof de bewoners met het jubileum. 

Huisman gaf ook aan dat de corporatie soms wat moeite heeft om de naam van het complex juist te spellen. Uit de reacties was op te maken, dat sommige bewoners de schrijfwijze soms ook lastig vinden. ,,Beetje te sjiek misschien. Bovendien staat de naam veel te hoog op de gevel. Die ziet bijna niemand. Het is beter om die boven de entree te plaatsen”, opperde een van de bewoners. 

OUDE VELDNAAM

Gerard van Houtum, die ook al jaren in het complex woont, weet als heemkundige wel hoe die naam ooit op de gevel kwam. Hij deed jarenlang onderzoek naar plaatselijke veldnamen en Ten Brueckelen is er daar een van. ,,Toch kwam deze naam niet van mij hoor. Ik geloof dat toenmalig gemeentearchivaris Wil Doyen met het voorstel kwam.”

De ingewikkelde spelling van de naam Ten Brueckelen doet echter niet af aan het woonplezier, benadrukte Van Assen, een van de vier jubilarissen. ,,We wonen hier heel gezellig.” 

Huisman prees ook de inzet van de bewonerscommissie die al ruim tien jaar onder voorzitterschap staat van Jo van den Brand. ,,Toen mijn vrouw en ik hier kwamen wonen, mopperden sommige bewoners over het feit dat de ruiten nauwelijks werden schoongemaakt. Ik zei: ‘Mopperen helpt niet, je moet het probleem aanpakken’.” Van het een kwam het ander en het leidde onder meer tot een bewonerscommissie waardoor mensen inspraak hebben in wat er gebeurt. 

AANLEUNWONINGEN

Op de plek van Ten Brueckelen stonden van 1968 tot en met 1994 drie blokjes met elk vier eenlaags aanleunwoningen. Bij het vroegere complex behoorden ook vier tweelaags blokken aan de Van Hornstraat met in totaal 24 seniorenwoningen. Die gingen in 1996 tegen de vlakte om plaats te maken voor de drie appartementencomplexen met de naam Van Hornstaete. 

Zeventien bewoners van de oude aanleunwoningen namen in oktober 1996 hun intrek in het nieuwe Ten Brueckelen. De andere appartementen werden verhuurd aan senioren elders uit Boxtel. 

Echter, bij de onthulling van de naam van het complex in december van dat jaar merkte toenmalig voorzitter Gerard Smits van bouwvereniging Sint-Joseph (de voorloper van woonstichting Joost) fijntjes op dat twee maanden na de oplevering van het spiksplinternieuwe complex nog altijd negen woningen leegstonden. En dat terwijl de wachtlijst van decorporatie op dat moment liefst elfhonderd woningzoekenden telde. 

‘HELEMAAL THUIS’

De huur was in de ogen van Smits destijds simpelweg te hoog, óók na ontvangst van huursubsidie. Hij verzocht toenmalig provinciebestuurder Lambert van Nistelrooij, die de naam Ten Brueckelen onthulde in samenwerking met burgemeester Jan van Homelen, de discrepantie in Den Haag aan te kaarten. 

Of dat is gebeurd en zo ja, of dit effect sorteerde, is niet meer te achterhalen. Wel is het een feit dat het woongenot in Ten Brueckelen hoog is. Smits (inmiddels 82): ,,Mijn vrouw en ik wonen hier nu enkele jaren en voelen ons er van meet af aan helemaal thuis.”

FOTO 1: Voorzitter Jo van den Brand (midden) van de bewonerscommissie Ten Brueckelen spreekt een welkomstwoordje in de recreatiezaal van Simeonshof. (Foto’s: Peter de Koning)

FOTO 2: Inge Huisman (staand) zet Jo Leijten, Zus van der Meijden en Gerda van Assen (vlnr) in de bloemetjes. Net als Lenie Kampert wonen zij sinds de opening in 1996 in Ten Brueckelen aan de Annastraat. 

FOTO 3 EN 4: Woonstichting Joost stond donderdagmiddag stil bij het 25-jarig jubileum van Ten Brueckelen. Het feestje voor de bewoners werd gevierd in de recratiezaal van het aangrenzende Simeonshof. (Foto: Peter de Koning).

FOTO 5: In 1968 werden op de plek waar nu Ten Brueckelen staat drie rijtjes aanleunwoningen gebouwd. Het dak op de achtergrond is van De Burcht. (Foto: Piet van Oers). 

FOTO 6: Wooncomplex Ten Brueckelen aan de Annastraat. (Foto: Henk van Weert). 

Inge Huisman (staand) zet Jo Leijten, Zus van der Meijden en Gerda van Assen (vlnr) in de bloemetjes. Net als Lenie Kampert wonen zij sinds de opening in 1996 in Ten Brueckelen aan de Annastraat.
Woonstichting Joost stond donderdagmiddag stil bij het 25-jarig jubileum van Ten Brueckelen. Het feestje voor de bewoners werd gevierd in de recratiezaal van het aangrenzende Simeonshof. (Foto: Peter de Koning).
Woonstichting Joost stond donderdagmiddag stil bij het 25-jarig jubileum van Ten Brueckelen. (Foto: Peter de Koning).
In 1968 werden op de plek waar nu Ten Brueckelen staat drie rijtjes aanleunwoningen gebouwd. Het dak op de achtergrond is van De Burcht. (Foto: Piet van Oers).
Wooncomplex Ten Brueckelen aan de Annastraat. (Foto: Henk van Weert).