Afbeelding

Vrije Tribune: Bouwplan Rietstok Gemonde: not in my backyard? Discussieer mee.

Algemeen Gemonde (c) Woningbouw Nieuws (c)

door: Christ Goossens

Vorige week viel er een kleurrijke folder in mijn brievenbus waarin een werkgroep zegt tegen woningbouw in de Gemondse dorpskern te zijn. Redenen die aangedragen worden zijn aantasting, extra verkeer en parkeerproblemen. De mooie plaatjes van doorkijkjes op de folder maakten mij nieuwsgierig naar wat en wie tegen deze plannen zijn, dus heb ik de website maar eens bezocht.

Eerst maar eens kijken wie dit zijn, maar helaas kom ik nergens een naam, adres of telefoonnummer tegen. Het enige wat is af te leiden dat het om een klein groepje omwonenden van het bouwplan gaat. De inhoud van het plan dan maar eens bekeken en wat schetst mijn verbazing: de plaatjes waarvan in de folder wordt gesuggereerd dat deze verdwijnen, blijven gewoon gehandhaafd. De schapen blijven in diezelfde wei, het landweggetje blijft behouden, de doorkijk naar de kiosk blijft bestaan. Op hun website schrijven ze een eerlijk beeld te geven. Die eerlijkheid is in de folder ver te zoeken. De parkeerproblemen lijken mij niet te groeien want in het plan zijn de normale parkeerplaatsen opgenomen. Dat kan niet gezegd worden van de yogastudio aan de Dorpsstraat die geen eigen parkeerplaatsen heeft. 

Een bezwaar van de werkgroep is ook dat er kleine percelen bij zitten, maar ja, onze jongeren willen een betaalbaar huis hebben en dat lukt niet op vierhonderd vierkante meter. Er is al zo lang niet voor hun gebouwd en de betaalbare koopwoningen worden door de wooncorporatie omgezet naar huur. 

Ik persoonlijk denk dat het bouwplan waar onze jeugd al lang op zit te wachten juist een verbetering van ons dorpshart is. Onze ouderen, die nu nog achter in de Rietstok weggestopt zitten, worden weer in een levendige omgeving gebracht. Jong en oud woont bij elkaar wat juist het onderlinge begrip en saamhorigheid vergroot. Bovendien hebben we de jeugd nodig om de leefbaarheid van Gemonde te waarborgen; dat wil toch iedere inwoner? Een betrokken bewoner zal geen instanties van buiten het dorp erbij halen om zijn gelijk te krijgen.

Mij bekruipt het gevoel dat het hier draait om de term ‘not in my backyard‘.