Henk Verhoeven neemt per 1 november officieel afscheid van basisschool De Hobbendonken. Hij trad in 1977 in dienst van de oudste basisschool in de Boxtelse wijk Oost. (Foto: Peter de Koning).
Henk Verhoeven neemt per 1 november officieel afscheid van basisschool De Hobbendonken. Hij trad in 1977 in dienst van de oudste basisschool in de Boxtelse wijk Oost. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

De Hobbendonken zwaait Henk Verhoeven binnenkort uit

Algemeen Boxtel Oost (c) Nieuws (c)

De Hobbendonken gaat verder zonder Henk Verhoeven. De directeur van de oudste basisschool in Boxtel-Oost heeft het stokje op 1 september overgedragen aan opvolger Leontine van Veghel en neemt later deze maand afscheid. Verhoeven (66) kijkt terug op een rijke onderwijsloopbaan in Boxtel. ,,Er waren wel eens momenten dat ik heb gedacht aan verkassen, maar ik kon het niet. De Hobbendonken was mijn school, met mijn leerkrachten, mijn kinderen en mijn ouders. Die laat je niet zomaar los.”

Het liefst zou Verhoeven een boek schrijven over de ruim vier decennia die hij verbonden was aan De Hobbendonken. Welgeteld 44 jaar en drie maanden reisde hij elke schooldag met veel toewijding naar Boxtel. Eerst als groepsleerkracht, later als adjunct-directeur en daarna, na het vroegtijdig overlijden van voorganger Gert van den Berg, als directeur. ,,Meer dan 35 jaar is het me gelukt om naast directeur ook leerkracht te zijn. Dat heb ik altijd een fijne combinatie gevonden. Vandaag de dag is de functie van schooldirecteur te veelomvattend om ook voor de klas te staan.”

Verhoeven vindt dat een schooldirecteur altijd het beste uit mensen moet halen. ,,Een leerkracht moet kunnen sprankelen en zich blijven ontwikkelen. Kinderen moeten op school verwonderd kunnen zijn en altijd nieuwe dingen ontdekken. Op De Hobbendonken gebeurt dit elke dag en dat maakt deze school zo bijzonder. Ik ben trots op het team dat er nu staat en geniet van de onderwijstalenten die zich recent bij ons hebben aangesloten. Deze school bruist! Kijk maar eens hoe we in de coronacrisis het digitaal thuisonderwijs hebben ingericht. Binnen één weekend was het geregeld.”

SCHOLENCARROUSEL

Het was niet altijd rozengeur en maneschijn op De Hobbendonken. Verhoeven wordt niet graag herinnerd aan de periode waarin de toekomst van ‘zijn’ school aan de Beneluxlaan onzeker was. ,,Een hele moeilijke en onzekere tijd die veel leerlingen heeft gekost”, blikt hij terug. In het kader van een scholencarrousel zou De Hobbendonken - samen met openbare basisschool De Spelelier - een plek krijgen in brede school Wilgenbroek. Na een intensief traject van twee jaar bleek deze optie te duur. 

,,Daarna zouden we verhuizen naar Munsel/In Goede Aarde. De plannen waren klaar, de vloerbedekking en gordijnen bijna besteld. Toen bestond ineens de vrees dat Boxtel te veel klaslokalen zou krijgen en gebouwd werd voor leegstand. Het sneuvelen van dit plan was een deceptie.”

STRIJDBAAR

Verhoeven herinnert zich dat hij met zijn team en veel ouders strijdbaar bleef. ,,Met z’n allen hebben we ervoor gezorgd dat dit schip is blijven varen. We lieten ons niet kisten. Sterker nog, onze school heeft op de huidige plek een nieuw gezicht gekregen en beschikt over riante klaslokalen en leerpleinen waar ons motto tot zijn recht komt. Hier kunnen we ‘de goede dingen doen en de dingen goed doen’. De Hobbendonken zit in de lift, ouders willen hun kinderen graag naar deze school laten gaan.” Verhoeven glimlacht: ,,Na ruim 44 jaar begrijp ik dat wel hoor. De Hobbendonken is gewoon een hele fijne school.”

AFSCHEIDSRECEPTIE

De Hobbendonken zwaait Henk Verhoeven vrijdag 22 oktober uit. Onder schooltijd staan alle leerlingen stil bij het vertrek van de oud-directeur, om 15.30 uur begint een openbare afscheidsreceptie en wordt aansluitend een besloten feestje voor (oud)medewerkers gehouden.

OP DE FOTO: Henk Verhoeven neemt per 1 november officieel afscheid van basisschool De Hobbendonken. Hij trad in 1977 in dienst van de oudste basisschool in de Boxtelse wijk Oost. (Foto: Peter de Koning).