Sjaan Pastoor (links) maakte in maart 2018 het eerste ritje met de tuktuk Zilverexpress. Die heeft alweer afgedaan en wordt nu tijdelijk in Vught gebruikt door Cello, de regionale zorgorganisatie voor mensen met een beperking.
Sjaan Pastoor (links) maakte in maart 2018 het eerste ritje met de tuktuk Zilverexpress. Die heeft alweer afgedaan en wordt nu tijdelijk in Vught gebruikt door Cello, de regionale zorgorganisatie voor mensen met een beperking. Foto: Peter de Koning

Seniorenvervoer start met proefritten

Algemeen Boxtel Oost (c) Centrum-Breukelen (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Nieuws (c) Selissenwal (c)

Er is volop belangstelling van vrijwilligers om van Seniorenvervoer Boxtel een succes te maken. Met twintig chauffeurs en twaalf planners gaat de elektrische auto op afroep van ouderen vanaf 18 oktober proefritten maken. Op 4 november geeft wethouder Wim van der Zanden van de gemeente Boxtel het officiële startsein. 

De werkgroep Seniorenvervoer opereert onder de vlag van coöperatie Ouderen in Regie en kreeg mede dankzij donaties van lokale fondsen de beschikking over een Kia e-Soul. Het voertuig staat geparkeerd bij gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Daar is ook een kantoortje gevestigd waar de reserveringen worden verwerkt. Ouderen kunnen er voor twee euro een ritje boeken. Wie een 10-rittenkaart aanschaft, krijgt 25 procent korting. Vorig week meldde Hans Mestrum van de werkgroep dat de auto waarschijnlijk ook in de avonduren geboekt kan gaan worden. 

SPONSORING VALT TEGEN

In de afgelopen weken heeft de werkgroep sollicitatiegesprekken gevoerd met mensen die zich aanmeldden als chauffeur. ,,Zij vervoeren mensen en dus is het zaak dat de bestuurders gezond én representatief zijn.” Van de 29 vrijwilligers die zich aanvankelijk meldden, hebben er zich enkelen vanwege privé-omstandigehden teruggetrokken. Maar met twintig chauffeurs kan de werkgroep prima uit de voeten, meldt voorzitter Kees de Waal. 

Terwijl er voldoende inzet van vrijwilligers is, blijft financiering van het project nog een heikel punt. De auto kon worden aangeschaft dankzij donaties van onder meer de stichting Sjef van de Laar en de Rabobank, maar het vinden van sponsors valt nog niet mee, ervaarde De Waal. Ook vindt het jammer dat de gemeente Boxtel de beurs niet trok vanwege geldgebrek. ,,We kunnen maximaal twintig ritten per dag maken. Tel maar uit: dan heb je dertig euro aan inkomsten. Daarvan kunnen we op de lange termijn niet rondkomen.”

AFWIJZING

Bij de redactie van deze krant meldde zich afgelopen week ook iemand die te horen kreeg dat hij is afgewezen als chauffeur. Boxtelaar Leo den Dekker is behoorlijk teleurgesteld. ,,Ik kreeg te horen dat ik fysiek niet geschikt was. Maar volgens mij heeft het er vooral mee te maken dat ik van mening ben dat de auto van Seniorenvervoer niet moet worden gebruikt voor vaste, terugkerende afspraken. Dat betekent dat andere mensen op die tijdstippen er geen gebruik van kunnen maken. Daar wil ik niet aan mee doen.” 

Werkgroepvoorzitter De Waal erkent Seniorenvervoer ook tegemoet wil komen aan mensen die meerdere ritten op vaste tijdstippen vooruit willen plannen. De meningen tussen zijn organisatie en Den Dekker verschillen op dit punt en dat heeft inderdaad meegespeeld on deze Boxtelaar af te wijzen, aldus De Waal: ,,Toch speelden ook de gezondheid en representativiteit van meneer Den Dekker daarbij een rol.” Den Dekker reageerde deze week verrast op de opmerking van De Waal. ,,Ik rijd al acht jaar op de shuttlebus van Liduina en dan zou ik nu niet de aan de slag kunnen bij Seniorenvervoer. Vreemd! Nou ja, het hoeft van mij ook niet meer.”

Den Dekker werd door de werkgroep benaderd als chauffeur omdat hij eerder de Boxtelse tuktuk Zilverexpress bestuurde. Eind augustus meldde deze krant dat dit voertuig niet meer in Boxtel rondrijdt, maar bij zorginstelling Cello in Vught. De Boxtelaar vindt het opmerkelijk dat de vrijwilligers daarover niet zijn geïnformeerd. ,,Ik voel me op een niet nette manier aan de kant gezet. Zo ga je niet met vrijwilligers om”, aldus Den Dekker. 

TUKTUK VOLDEED NIET

In de praktijk voldeed de tuktuk niet, meldde een woordvoerder van woonstichting Joost eind augustus. Het wagentje was niet afsluitbaar en de instap bleek te hoog voor senioren. Daardoor werd er weinig gebruik van gemaakt. Joost is een van de partijen die samenwerken in de stichting Zorgzaam Boxtel die de tuktuk in 2018 op initiatief van Zorggroep Elde Maasduinen aanschafte.

Omdat de tuktuk ongebruikt in de stalling stond, kreeg Cello de tuktuk voorlopig in gebruik. Het voertuig wordt ingezet om mensen met een beperking te vervoeren, bijvoorbeeld van hun woning naar de dagbesteding of het werk, zo gaf voorzitter Toine van de Pol van Zorgzaam Boxtel deze week aan. Hij is ook lid van de raad van bestuur van Cello. In januari komen de vertegenwoordigers van de organisaties die zijn aangesloten bij Zorgzaam Boxtel bij elkaar om te bezien of het gebruik door Cello definitief kan worden of dat er andere mogelijkheden zijn. Ook de (eventuele afhandeling van) de financiering zal dan zijn vervolg krijgen.

FOTO 1: Sjaan Pastoor (links) maakte in maart 2018 het eerste ritje met de tuktuk Zilverexpress. Die heeft alweer afgedaan en wordt nu tijdelijk in Vught gebruikt door Cello, de regionale zorgorganisatie voor mensen met een beperking. (Foto: Peter de Koning).

FOTO 2: Met een Kia e-Soul worden binnenkort ouderen binnen de gemeente Boxtel vervoerd. (Foto: eigen collectie). 

Met een Kia e-Soul worden binnenkort ouderen binnen de gemeente Boxtel vervoerd.